Francken in de bres voor slachtoffers van "heksenjacht" en "deflamandisation" bij Defensie

Theo Francken (N-VA). Foto: TF

Binnenland politiek

Francken in de bres voor slachtoffers van “heksenjacht” en “deflamandisation” bij Defensie

Kristof Luypaert

Volgens Theo Francken (N-VA) is er bij Defensie een “heksenjacht” begonnen tegen Vlaamsgezinde militairen. Het N-VA Kamerlid lanceerde maandagavond via zijn sociale media een oproep aan al wie “slachtoffer” is van deze heksenjacht of wie slachtoffers kent. De militairen die zich door Defensie onheus behandeld voelen wordt gevraagd Francken persoonlijk te contacteren. “Discretie en anonimiteit verzekerd”, besluit Francken.

Eerder bleek dat Defensie de zogenaamde “veiligheidsmachtiging” van zo’n 11 militairen had ingetrokken. Dat zou gebeurd zijn omwille van mogelijk “rechts extremistisch” gedachtengoed.

Vandaag raakte ook nog bekend dat een militair die zich op missie in Afrika bevond met hoogdringendheid is teruggeroepen en dat diens veiligheidsmachtiging is afgenomen. Ook andere militairen die ‘verdachte’ contacten zouden gehad hebben verloren de veiligheidsmachtiging. Volgens diverse bronnen bij Defensie heerst er inderdaad op dit ogenblik een sfeer van angst.

Heel wat militairen vragen zich ook af of Defensie een gelijkaardige “zuiveringsoperatie” zal uitvoeren op militairen met “salafistische” sympathieën.

Minister van Defensie Ludivine Dedonder had de voorbije dagen al enkele stevige verklaringen afgelegd waarbij ze aangaf dat er “geen plaats was voor racisme en fascisme” bij defensie.

“Strijd tegen racisme en extremisme lijkt voorwendsel om Vlaamsgezindheid aan te pakken”

Francken schrijft in een boodschap dat hij “via meerdere bronnen binnen defensie” verneemt dat de strijd tegen “fascisme, racisme en extremisme” vooral begint te lijken op een voorwendsel om Vlaamsgezindheid aan te pakken.

“Een heksenjacht op alles wat Vlaams is”, schrijft Francken. “Het liken van bepaalde pagina’s is blijkbaar al goed voor de intrekking van uw veiligheidsmachtiging en andere sancties.”

De “deflamandisation van het Belgisch leger” is volgens hem begonnen. Francken wijst daarbij expliciet met een beschuldigende vinger naar de PS, de partij van minister van Defensie Ludivine Dedonder.

https://twitter.com/FranckenTheo/status/1396930768799248400?s=20

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Kristof Luypaert (1976) is criminoloog (UGent). Als ex-politiecommissaris en onderzoeksjournalist volgt hij de thema's justitie, politie, misdaad en criminaliteit op de voet. Ook het leven in en rond de Wetstraat kent nog weinig geheimen voor hem.

1 gedachte over “Francken in de bres voor slachtoffers van “heksenjacht” en “deflamandisation” bij Defensie”

  1. Frank, je heb gelijk om het even moet men zorgen voor Vlaanderen correct zijn, en toch krijg je tegen je kop ben Vlaming in hard en nieren met Germaanse roets.
    Ons gedachte hoed staat achter jou.
    Groeten Herbert

Plaats een reactie

Delen