Theo Francken: "Ik heb geheimhouding niet geschonden. Dit is een politiek spel van een socialistisch minister en Kamervoorzitter"

Minister Ludivine Dedonder (PS) in een C-130 (Links), Kamerlid Theo Francken (N-VA) (Rechts). Foto: Photonews.

Uncategorized

Francken (N-VA): “Ik heb geheimhouding niet geschonden. Dit is een politiek spel van een PS-minister en Kamervoorzitter”

Kristof Luypaert

“Deze paars-groene meerderheid grijpt elke kans om mij en mijn partij in diskrediet te brengen, maar dit slaagt echt alles. Na het hallucinante seksisme-applaus vanwege de Kamervoorzitter, Eliane Tillieux (PS) wordt mij nu aangewreven dat ik geheime informatie zou gedeeld hebben, je kan de waarheid niet harder geweld aandoen”, reageert Theo Francken op de sanctie die de PS-Kamervoorzitter hem oplegt voor het vermeende verbreken van de geheimhoudingsplicht in de commissie voor de opvolging van de buitenlandse zendingen.

“Ik heb in geen geval de geheimhouding van de commissie geschonden”, vervolgt Francken. “De commissie die de buitenlandse zendingen opvolgt is uiteraard geheim omdat we er gebrieft worden over de operaties van onze militairen in het buitenland. Die informatie mag niet naar buiten komen omdat onze jongens en meisjes niet in het gevaar gebracht mogen worden. Maar ik heb absoluut geen informatie gedeeld over een lopende missie in het buitenland“, verdedigt Francken zich.

Uit de reactie blijkt duidelijk dat Francken zich in zijn eer gekrenkt voelt door de beslissing. “Ik zetel sinds 2010 in deze commissie, ik ben een defensieman en zet mijn hart en ziel in voor onze mannen en vrouwen van defensie. Ik zou er nooit aan denken om informatie te delen die hun operaties of leven in het gedrang zouden kunnen brengen”, klinkt het.

“Dit was een loutere politieke beslissing van de meerderheid”

Voor Theo Francken is er geen twijfel mogelijk dat deze beslissing louter politiek gekleurd is. Het is inderdaad opmerkelijk dat Francken de voorbije maanden politiek enkele robbertjes uitvocht met PS-minister Dedonder. Zo was er onder meer het conflict rond de verhuis van de C-130 van Melsbroek naar Beauvechain. Ook toonde Francken en zijn partij zich bijzonder kritisch, naar aanleiding van de politieke benoeming van Michel Jaupart, de oud-kabinetschef van André Flahaut als Directeur-Generaal van het War Heritage Institute.

“Anonieme lekken uit geheime commissiezittingen zijn schering en inslag, ik heb in alle openheid duidelijk niet-geheime informatie gedeeld met de bevolking, die op geen enkele manier onze troepen of onze nationale veiligheid in gevaar hebben gebracht. Het oordeel of ik al dan niet de geheimhouding zou geschonden hebben was een loutere politieke beslissing van de meerderheid, je hoeft geen helderziende te zijn om te weten wat ze zouden beslissen. Elke reden is goed om mij te schaden.” oordeelt de oud-staatssecretaris.

“Dit is een puur politiek spel dat gespeeld wordt door de socialistische minister van Defensie en Kamervoorzitter met steun van de volledige paars-groene meerderheid om mij in diskrediet te brengen. De minister van Defensie kan duidelijk niet om met onze sterke inhoudelijke oppositie in de commissie Defensie. Het feit dat ze haar klacht naar de pers lekte alvorens ikzelf of de voorzitter van de commissie op de hoogte werden gebracht zegt genoeg over de echte beweegredenen van de PS-minister.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Kristof Luypaert (1976) is criminoloog (UGent). Als ex-politiecommissaris en onderzoeksjournalist volgt hij de thema's justitie, politie, misdaad en criminaliteit op de voet. Ook het leven in en rond de Wetstraat kent nog weinig geheimen voor hem.

2 gedachten over “Francken (N-VA): “Ik heb geheimhouding niet geschonden. Dit is een politiek spel van een PS-minister en Kamervoorzitter””

  1. Hoezo geheimhouding? In gespecialiseerde bladen als K-ISOM (Duits) en RAIDS (Frans) wordt de lezer maandelijks gebrieft over missies door gewone militairen, elite troepen en Special Operations Forces in ‘points chauds’ over de hele wereld, van West-Afrika tot Afganistan, van Oekraïne tot Irak en Iran, Somalië tot Jemen en Noord-Korea enz. etc. En dan willen ze de gang van zaken van een paar honderd man van het Belgische leger geheimhouden. De Vivaldi-regering: hilarisch naïef op velerlei gebied.

  2. Francken heeft 100% gelijk. Een raad aan Francken kan zijn, gezien de politiestaat waarin wij leven, ietsje minder openlijk te zijn en in stilte van de vrij gekomen tijd gebruik maken om wat poten onder stoelen weg te zagen.

Plaats een reactie

Delen