Franse Gendarmes, foto ter illustratie - Foto: Shutterstock

Franse Gendarmes, foto ter illustratie - Foto: Shutterstock

Uncategorized

Frankrijk: Geradicaliseerde man stak agenten neer en laat het leven bij vuurgevecht met politie

Niels Geerinck

In het Franse La Chapelle-Sur-Erdre, een buitenstad op zo’n 3 km van Nantes, zijn vrijdag 4 agenten neergestoken en beschoten. De 39-jarige dader Ndiaga Dieye liet het leven bij het vuurgevecht dat na de aanval ontstond.

De dader zou volgens Franse autoriteiten in de gevangenis geradicaliseerd zijn. Bij de aanval raakten 4 agenten gewond, waaronder één zwaargewonde. De dader zou één agente hebben neergestoken en met haar dienstwapen het vuur hebben geopend op de andere aanwezige agenten. Daarna vluchtte de man weg in zijn auto waarop de politie de achtervolging inzette.

De agente die zwaargewond werd afgevoerd naar het ziekenhuis verkeert nu buiten levensgevaar, dat meldde de minister van Binnenlandse Zaken Gérald Darmanin.

https://twitter.com/Atlantide4world/status/1398250969083830275?s=20

Klopjacht

Tijdens zijn poging tot vluchten crashte de dader met zijn voertuig. Dit werd later door de politie aangetroffen in het midden van de rijbaan. Daarop ontstond een heuse klopjacht van meer dan 3 uur in de omgeving van Nantes en La Chapelle-sur-Erdre. In totaal werden er 180 Franse gendarmes, twee helikopters en ook de antiterreurbrigade (GIGN) uit Nantes ingezet.

De scholen in de omgeving van Nantes werd uit voorzorg beveiligd en afgesloten. De terrorist had zijn toevlucht echter genomen tot een privéwoning, daar gijzelde hij een jonge vrouw, de eigenares van het pand, voor meer dan 2,5 uur. Alvorens in een vuurgevecht met de gendarmes via het balkon te ontsnappen.

De agenten troffen de man later aan in een veld net buiten La Chapelle-sur-Erdre. Daar volgde een laatste vuurgevecht met de ordediensten. De dader werd hierbij zwaar getroffen in de buik en bezweek aan zijn verwondingen. Het Franse Openbaar Ministerie onderzoekt de zaak nu.

“Schizofrenie en radicalisering”

Volgens de Franse autoriteiten stond Ndiaga Dieye gekend bij het gerecht. De man werd in 2013 al gearresteerd voor het plegen van een gewapende overval, hiervoor werd hij in 2015 veroordeeld tot 8 jaar gevangenisstraf. Tijdens zijn gevangenisstraf heeft hij meermaals aanvallen gepleegd op cipiers en op medegevangenen. In 2016 werd hij gediagnosticeerd met “ernstige schizofrenie”.

Zo zou de 39-jarige man naar eigen zeggen bezeten zijn door het kwaad, stemmen horen en sprak hij van “verschijningen”. Daarnaast zou hij zich tijdens zijn straf steeds meer verdiept hebben in de praktijken van de islam, zo liet de gevangenis weten.

Bij zijn vrijlating in maart 2021 werd hij nog opgevolgd door de DRAG (Departmental Radicalization Assessment Group).

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Niels Geerinck (1994) koestert een passie voor de binnen- en buitenlandse (geo)politiek. Zijn interessegebied richt zich in het bijzonder naar de politieke en culturele tendensen in de Hongaarse, Angelsaksische en Scandinavische sferen. Cultuur- en boekenliefhebber.

2 gedachten over “Frankrijk: Geradicaliseerde man stak agenten neer en laat het leven bij vuurgevecht met politie”

Plaats een reactie

Delen