Een Franse Gendarme, foto ter illustratie - Foto: Shutterstock

Een Franse Gendarme, foto ter illustratie - Foto: Shutterstock

Uncategorized

Frankrijk: Voortvluchtige ex-militair opgepakt

Niels Geerinck

Sinds zondagavond werd er in de Franse Dordogne streek, nabij het stadje Le Lardin-Saint-Lazare, gezocht naar een voortvluchtige ex-militair. De gigantische klopjacht kwam deze middag ten einde na een actie van de antiterreureenheden waarbij Thierry Dupin kon worden aangehouden. Dat heeft minister van Binnenlandse Zaken Gérald Darmanin bevestigd.

De 29-jarige Thierry Dupin was al sinds zondagavond op de vlucht voor de Franse ordediensten. Hij werd gezocht naar aanleiding van twee schietpartijen waarbij hij betrokken was. Zo zou hij zijn ex-echtgenote en haar nieuwe partner hebben beschoten. Nadien nam hij een dienstwagen waarin 2 Franse gendarmes zaten onder vuur. Vervolgens vluchtte hij weg.

Klopjacht

Nadat Thierry kon wegvluchten organiseerde de Franse ordediensten een heuse klopjacht doorheen de Dordogne streek. In totaal namen er zo’n 210 agenten deel aan de actie. De politie maakte ook gebruik van 2 helikopters om het gebied vanuit de lucht uit te kammen. Daarnaast waren er ook twee politieonderhandelaars aanwezig om eventueel te onderhandelen met de man. De speciale antiterreureenheid (de GIGN) uit Toulouse kon uiteindelijk deze voormiddag de man lokaliseren en inrekenen na een vuurgevecht.

“Hij is suïcidaal”

Na ongeveer 36 uur kwam er een einde aan het kat-en-muisspel tussen Dupin en de politie. Hij werd door eenheden van de GIGN aangetroffen in een bos net buiten Le Lardin-Saint-Lazare. Daar kwam wederom tot een vuurgevecht tussen de ordediensten en Dupin.

Volgens de Perfect van de Dordogne Fréderic Perrisat werd Dupin hierbij getroffen. Zo kon hij worden overmeesterd door de antiterreureenheden. Hij was gewapend met een Winchester jachtgeweer.

Volgens de commandant van de Gendarmes voor de regio Nouvelle Aquitaine opende Dupin meermaals het vuur op de GIGN. Daarbovenop zou hij nog steeds ‘erg suïcidaal’ zijn en zouden de verwondingen ‘ernstig’ zijn, zo voegt de commandant toe. Dupin verkeert wel nog steeds in leven.

De Franse minister van Binnenlandse Zaken Gérald Darmanin bevestigde de aanhouding van Dupin. Op Twitter bedankt de minister de gendarmes en in het bijzonder de GIGN voor hun “doortastend optreden“.

Thierry Dupin moest al meermaals voor de rechter verschijnen in verband met huiselijk geweld.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Niels Geerinck (1994) koestert een passie voor de binnen- en buitenlandse (geo)politiek. Zijn interessegebied richt zich in het bijzonder naar de politieke en culturele tendensen in de Hongaarse, Angelsaksische en Scandinavische sferen. Cultuur- en boekenliefhebber.

2 gedachten over “Frankrijk: Voortvluchtige ex-militair opgepakt”

  1. Is een heel andere zaak. Conings zit en zat niet in een groot bos. Eerder bij bekenden thuis in België of het buitenland, waarschijnlijk in verstedelijkt gebied. Hij heeft een heel andere agenda in tegenstelling tot de doorgedraaide Franse militair.

Plaats een reactie

Delen