Illustratief. Foto Shutterstock

Illustratief. Foto Shutterstock

Uncategorized

Georganiseerde misdaad profiteert van corona

Wijnand Meeus

De georganiseerde misdaad deed het afgelopen jaar goede zaken. De coronacrisis zorgde voor 1.228 nieuwe dossiers bij de Belgische antiwitwascel. In totaal gaat het over 1,63 miljard euro aan verdachte geldstromen uit alle vormen van criminaliteit. In 2019 ging het nog om 1,15 miljard euro.

De Belgische antiwitwascel kreeg vorig jaar 31.605 meldingen van de banken, notarissen en andere sectoren over verdachte geldtransacties. Dat is meer dan een vijfde meer dan 2019. “De gezondheidscrisis vertraagde de wettige economie, maar de ondergrondse economie bleef bloeien”, besluit de cel. Zo zouden oplichters bijvoorbeeld misbruik maken van de nood aan ontsmettingsgels, testkits, mondmaskers en zelfs beademingstoestellen. Zo nam de omzet van een Belgisch bedrijf vorig jaar met miljoenen euro’s toe door transacties die te maken hadden met bestellingen van mondmaskers. Terwijl er bij de douane geen enkele import van mondmaskers bekend was voor het bedrijf.

Ook is er veel sprake van misbruik van de coronasteunmaatregelen. De antiwitwascel ontdekte dat plots meer dan 1 miljoen euro aan werkloosheidsuitkeringen en coronapremies werden betaald op een rekening. Het ging om een crimineel netwerk dat valse bedrijven en valse identiteiten gebruikte. Ook beleggingsfraude, phishing en andere massafraude via het internet namen toe.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wijnand Meeus is een scout in hart en nieren met een grote passie voor recht. Voor PAL NWS volgt hij mee justitie en binnenlandse politiek.

1 gedachte over “Georganiseerde misdaad profiteert van corona”

Plaats een reactie

Delen