Israël en Islamitische Jihad komen wapenstilstand overeen maar geen politieke oplossing in zicht

Illustratiebeeld shutterstock

Uncategorized

Geweld in Israël escaleert

Pieter Van Berkel

Het geweld in Israël is maandag zwaar geëscaleerd. Er werden raketten afgevuurd vanuit de Gazastrook op Jeruzalem. Er vielen minstens 20 doden in de Gazastrook en 500 gewonden.

Gewapende islamistische groeperingen in de Gazastrook, zoals Hamas en de Palestijnse Islamitische Jihad, vuurden maandagavond een 150-tal raketten op Israël af. Tientallen ervan werden onderschept door het Israëlische raketafweersysteem.

Er werden ook voor het eerst sinds 2014 raketten op Jeruzalem afgevuurd. “Een rode lijn”, volgens Israëlisch premier Benjamin Netanyahu (Likoed). De Israëlische luchtmacht voerde ter vergelding luchtaanvallen uit op stellingen van Hamas in de Gazastrook.

Het geweld rond de al-Aqsamoskee en de Tempelberg in Jeruzalem escaleerde de afgelopen dagen. Het kwam meermaals tot rellen in de stad. Daarbij zouden honderden Palestijnen gewond zijn geraakt. 21 Israëlische agenten geraakten gewond.

Jeruzalem

Aanleiding vormt de Israëlische herdenking van de inname van Oost-Jeruzalem in de Zesdaagse Oorlog van 1967. Normaliter zou een Israëlische optocht door de Oude Stad trekken, maar de route werd gewijzigd in een poging de spanningen te verminderen. Het bleef desalniettemin onrustig in andere delen van de stad.

Hamas eiste dat de Israëlische politie zich terug zou trekken uit de broeihaarden. Beide kampen beschouwen Jeruzalem als hun hoofdstad.

Er klinkt internationaal bezorgdheid over het escalerende geweld. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken zei dat de raketaanvallen vanuit Gaza op Israël “onmiddellijk” moeten stoppen. Hij drong er bij alle partijen op aan stappen te ondernemen om de spanningen te verminderen.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Pieter Van Berkel (°1990, Genk) is historicus en volgt de (inter)nationale politiek en 'culture wars' op de voet. Interesse in politiek, geschiedenis, filosofie en religies in al hun vormen. Sciencefictionfanaat.

Plaats een reactie

Delen