Jeremie Vaneeckhout

Uncategorized

Groen pleit (opnieuw) voor stemrecht vanaf 16 jaar bij lokale verkiezingen

Wannes Neukermans

Vandaag begon in het Vlaams Parlement de discussie over het decreet dat de opkomstplicht moet afschaffen bij lokale verkiezingen. Oppositiepartij Groen was tegenstander van die maatregel. Ze doen een oproep om het stemrecht dan wel te verruimen naar 16 jaar.

Parlementslid Jeremie Vaneeckhout (Groen) beargumenteert het voorstel door te stellen dat in Oostenrijk, Malta, Brasilië en enkele Duitse deelstaten dit stemrecht al op 16 jaar ligt. “Ook de Europese Commissie vroeg onlangs om het te overwegen. Het argument dat jongeren geen verantwoorde stem kunnen uitbrengen, werd ook gebruikt toen werd gestreden voor het vrouwenstemrecht en het algemeen stemrecht. Maar dat gaat niet op.”

Wil Vivaldi dit doortrekken naar lokaal niveau?

De vraag is of de twee Vivaldi-partijen in de Vlaamse regering – Open Vld en CD&V – een poging zullen ondernemen om die lijn door te trekken naar het lokale niveau. N-VA liep in ieder geval nooit warm voor stemmen vanaf 16 jaar.

Bij de bespreking van het decreet over de opkomstplicht wil Groen opnieuw pleiten voor een decumul tussen de functie van burgemeester of schepen en parlementslid. Bij de meerderheidspartijen wil niemand er echter van weten.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

4 gedachten over “Groen pleit (opnieuw) voor stemrecht vanaf 16 jaar bij lokale verkiezingen”

  1. Als jongeren van 16 jaar volwassen genoeg zijn om verantwoordelijkheid te kunnen nemen om te stemmen dan ook voor strafrecht. Anders is het helemaal niet consequent. Volgens onderzoek echter pas algemeen vanaf een 24 jaar, dus misschien beter beide leeftijden nog optrekken.

  2. stemmen vanaf de dag dat ze belastingen betalen,stel je voor dat de moslims vanaf 16 jaar kunnen stemmen,een nachtmerrie vooral in grote steden waar die burgemeesters dan via hun partijen veel politieke macht zullen hebben

Plaats een reactie

Delen