Zonnepanelen. Foto Shutterstock.

Zonnepanelen. Foto Shutterstock.

Uncategorized

Groenestroomcertificaten zorgden voor 18 miljoen euro fraude

Ruben Notteboom

Volgens de distributienetbeheerder Fluvius is er in de voorbije jaar al voor 18 miljoen euro gefraudeerd met groenestroomcertificaten. Dat is dan enkel de fraude die opgespoord kon worden. Daarnaast werden er meer dan 5.000 ongeregistreerde zonnepaneleninstallaties ontdekt door openbare luchtbeelden. Alles bij elkaar heeft de energiefraude in 2020 een waarde van 8,5 miljoen aan terugvorderbare bedragen.

Als iemand fraudeert met energie, kan de toekenning van groenestroomcertificaten en steun stopgezet worden. De voordelen die de fraudeur gekregen heeft, kunnen teruggevorderd worden. Daarom kregen Vlaamse netbeheerders de taak om actief energiefraude op te sporen in een poging de fraude te bestrijden.

Betrapt door openbare luchtbeelden

Die opsporing lijkt goed te werken. Via openbare luchtbeelden werden zelfs meer dan 5.000 ongeregistreerde zonnepaneleninstallaties ontdekt. Men doet dat om het zogenaamde prosumententarief te omzeilen. De beelden waren van Geopunt Vlaanderen. Fluvius liet een herkenningssoftware de beelden analyseren om alle herkenbare zonnepanelen te tonen. 3.500 van de ongeregistreerde installaties zijn intussen al gemeld. 2,6 miljoen achterstallig prosumententarief werd al gevorderd.

De grootste fraude vond echter plaats met groenestroomcertificaten. Dat bevestigde de Vlaamse minister van Energie Zuhal Demir (N-VA) ook volgens HLN. Vooral bedrijven fraudeerden ermee. In 2020 werden voor meer dan 5 miljoen euro aan dossiers geïdentificeerd voor vervalsen van keuringsverslagen, het antidateren van facturen en nog veel meer.

Fluvius is bezig met fraude rond groenestroomcertificaten, maar geld terugkrijgen verloopt traag

Reeds 76% van alle onterechte subsidies tussen 2017en 2018 is al gerecupereerd. Fluvius moet daarnaast nog 18 miljoen euro recupereren voor fraude tussen 2019 en 2020. Dat verloopt echter niet altijd zo snel door sommige monsterbedragen en juridische procedures.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Ruben Notteboom (°1998, Eeklo) is afgestudeerd als master tolk aan de Universiteit Gent en zit momenteel in zijn tweede master Internationale Betrekkingen en Diplomatie aan de Universiteit Antwerpen.

5 gedachten over “Groenestroomcertificaten zorgden voor 18 miljoen euro fraude”

  1. Schandalig dat ze er openbare foto’s voor gebruiken. Ik vind het goed dat ze die fraude aanpakken. Maar wat met de privacy? Moet er geen procedure alvorens iedere burger te controleren. Of is iedere burger weer schuldig tot de onschuld bewezen is?

  2. Met privacy kan je alles toedekken. De fraudeurs moeten niet beschermd worden, net zoals alle andere criminelen die zich verschuilen achter “hun privacy”.
    Maar dat is het punt niet.
    De overheid moet niet met drones en luchtfoto’s controleren of er ergens zonnepanelen liggen, die niet geregistreerd zijn.
    Dat moet aan de bron gebeuren. Wie zonnepanelen verkoopt en plaatst, die moet dat aangeven en zo niet zijn vergunning kwijtspelen. Te laat, te laat. Ze zijn ermee weg, en de gewone belastingbetaler kan ervoor opdraaien. Moeilijk te recupereren heet dat.
    Triestige samenleving. Allemaal Kaouakibi’s , vijfduizend Kaouakibi’s, profiteren waar ze maar kunnen.

  3. Als die “burger” nu eens niet zou frauderen dan zijn die controles en foto’s ook niet nodig dacht ik zo. Dan zou het schenden van zijn “privacy” ook niet nodig zijn…De ideale wereld dus…

  4. De grootste fraudeurs ontsnappen door hulp van hogerhand.
    Zonnepanelen certificaten vorderen terwijl ze niet functioneren, of ben ik fout Bruno.
    Den uitleg is alles.

Plaats een reactie

Delen