Jeff Hoeyberghs dient wrakingsverzoek in tegen rechtbankvoorzitter

advocaat Hans Rieder. Foto: PhotoNews.

Uncategorized

Hans Rieder dient namens Jeff Hoeyberghs wrakingsverzoek in tegen rechtbankvoorzitter

Kristof Luypaert

Plastisch chirurg Jeff Hoeyberghs moet zich voor de strafrechter verantwoorden voor seksisme en discriminatie na zijn uitspraken aan de UGent in 2019. Via zijn advocaat Hans Rieder heeft hij een verzoekschrift tot wraking ingediend tegen rechtbankvoorzitter Jan Van den Berghe. Dat bleek dinsdagmorgen voor de correctionele rechtbank.

Op uitnodiging van de conservatieve Vlaamse studentenvereniging Katholiek Vlaams Hoogstudentenverbond (KVHV) gaf Hoeyberghs op 4 december 2019 een lezing aan de UGent. Daarin maakte hij een reeks seksistische en denigrerende opmerkingen. Zo zei hij onder meer: “Vrouwen willen wel de privileges van de mannelijke bescherming en geld. Maar ze willen wel niet meer hun benen opendoen”. En: “Je kan een vrouw niet als gelijke behandelen zonder haar slaaf te worden.” Hij stelde verder dat “wij ze wasmachines, afwasmachines, poetsvrouwen gegeven hebben, totdat ze natuurlijk zelf overbodig waren“. Of nog: “Hulp zoeken bij een wijf. Weet je hoe wij dat noemen? Jeanetten.

“Subversieve” meningen

Beelden van de lezing zijn online geplaatst. Daarop liepen uiteindelijk 1.489 meldingen binnen bij het Instituut voor gelijkheid van vrouwen en mannen. Ook Interfederaal Gelijkekansencentrum Unia kreeg 152 meldingen binnen voor ‘zogenaamde’ discriminatie wegens “raciale criteria, fysieke kenmerken of gezondheidstoestand”.

Het parket startte een onderzoek naar de uitspraken en vroeg aan de Gentse raadkamer om Hoeyberghs te verwijzen naar de correctionele rechtbank voor het overtreden van de wet ter bestrijding van seksisme in de openbare ruimte en de wet ter bestrijding van discriminatie tussen vrouwen en mannen. De verdediging van Hoeyberghs wou de buitenvervolgingstelling, omdat het volgens hen gaat om meningen die “subversief” maar niet strafbaar zijn.

Rieder geeft geen commentaar

De raadkamer besliste dat Hoeyberghs zich voor de strafrechter moest verantwoorden. De zaak moest dinsdag ingeleid voor de Gentse correctionele rechtbank. Jeff Hoeyberghs diende via procedurepleiter Hans Rieder echter net voor de start van de zitting een verzoekschrift tot wraking in tegen voorzitter Jan Van den Berghe. Hoeyberghs was niet aanwezig op de zitting en Rieder wou geen commentaar geven over de inhoud van het wrakingsverzoek.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Kristof Luypaert (1976) is criminoloog (UGent). Als ex-politiecommissaris en onderzoeksjournalist volgt hij de thema's justitie, politie, misdaad en criminaliteit op de voet. Ook het leven in en rond de Wetstraat kent nog weinig geheimen voor hem.

Plaats een reactie

Delen