Heropening horecaterrassen in chaos: "Onaanvaardbaar dat ministerieel besluit nog niet gepubliceerd is" (VVSG)

Grote Markt Brussel. Foto: Shutterstock.

Uncategorized

Heropening horecaterrassen in chaos: “Onaanvaardbaar dat ministerieel besluit nog niet gepubliceerd is” (VVSG)

Kristof Luypaert

Minder dan een dag voor de horecaterrassen weer open mogen, is er nog altijd onduidelijkheid over welke regels horeca-uitbaters moeten volgen. De Vlaamse Vereniging van Steden en Gemeenten (VVSG) noemt het onaanvaardbaar dat het ministerieel besluit nog steeds niet gepubliceerd is. “Steden en gemeenten kunnen hierdoor nog steeds geen antwoord geven op de talrijke vragen”, hekelt de VVSG. Ook in Brussel reageert men scherp en verwijt schepen Maingain (Défi) de regering “compleet amateurisme”.

Ook de FAQ van het Crisiscentrum die bij het ministerieel besluit hoort, is nog niet gepubliceerd. “Praktisch is het bijgevolg onhaalbaar om zaterdag alles volgens de regels te laten verlopen”, zegt de VVSG. Dat is bijzonder jammer en getuigt opnieuw niet van veel respect voor het lokale niveau.”

Het Overlegcomité waarin beslist is over de heropening van de terrassen op 8 mei dateert intussen al van 23 april. Toch is het horecaprotocol pas begin deze week beschikbaar. Bovendien bleek vrijdagochtend dat dat protocol niet volledig klopt. Plexiglas plaatsen mag dan toch niet, liet minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open Vld) weten.

“Steden en gemeenten hebben hemel en aarde verzet om terrassen te kunnen uitbreiden en lokale ondernemers te steunen”, zegt VVSG-voorzitter Wim Dries. “Iedereen wil zich schikken naar de geldende maatregelen. Dat is onmogelijk als je de juridische informatie niet hebt.”

Vanop het terrein krijgen de lokale diensten economie immers ontzettend veel vragen van uitbaters. Die vragen zijn vaak van zeer praktische aard – over plexiglas, maar ook wat de definitie is van een “open terras” of hoe een “volledig open zijde” geïnterpreteerd moet worden. “Door gebrek aan duidelijkheid kunnen steden en gemeenten en horeca-uitbaters niet garanderen dat alles volledig volgens de regels zal verlopen”, besluit de VVSG. De organisatie vraagt de bevolking dan ook om zelf steeds voldoende aandacht te blijven hebben voor de bekende regels.

De burgemeesters van Gent, Leuven en de bevoegde Brusselse schepen lieten al weten dat zij de regel rond plexiglas alvast niet meteen zullen handhaven.

Stad Brussel laat plexischermen toe: “Compleet amateurisme”

Ook Brussels schepen van Economische Zaken Fabian Maingain (DéFi) is niet opgezet met de aankondiging van minister van Justitie Vincent Van Quickenborne dat er geen plexischermen tussen tafels mogen staan om ze zo dichter bij elkaar te zetten. Volgens het protocol dat de stad donderdag ontving, mag dat wel. En dus houden ze in de stad Brussel vast aan dat protocol.

Volgens het protocol dat verspreid is onder de horecazaken mag dat namelijk wel. In het nieuwe ministerieel besluit zal echter staan dat dit niet mag, zegt Van Quickenborne.

Brussels schepen Maingain vindt dat de communicatie in dit dossier gebrekkig is. Pas donderdag, gisteren, kregen zij het protocol doorgestuurd. En dat blijkt dan nog het protocol van vorige zomer te zijn. Intussen wordt de stad Brussel al dagen overstelpt met vragen van horeca-uitbaters.

“Pas donderdagnamiddag hebben we het protocol officieel ontvangen en daarin zijn plexischermen wel voorzien. We hebben aan de horeca dus meegedeeld dat ze volgens dat protocol mogen heropenen. Deze ochtend zeggen ze dan dat de plexischermen niet zijn toegestaan. Dat getuigt van een compleet amateurisme”, vindt Maingain.

Een dag voor de heropening van de horeca wijkt de stad Brussel dus niet af van het protocol en wacht het verder op de publicatie van het ministerieel besluit. De Brusselse schepen geeft nog mee dat in de stad Brussel 30 tot 40 procent van de horeca nog gesloten blijft, omdat de beschikbare capaciteit niet rendabel is.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Kristof Luypaert (1976) is criminoloog (UGent). Als ex-politiecommissaris en onderzoeksjournalist volgt hij de thema's justitie, politie, misdaad en criminaliteit op de voet. Ook het leven in en rond de Wetstraat kent nog weinig geheimen voor hem.

3 gedachten over “Heropening horecaterrassen in chaos: “Onaanvaardbaar dat ministerieel besluit nog niet gepubliceerd is” (VVSG)”

Plaats een reactie

Delen