India verplicht sociale netwerken om berichten over "Indiase" variant te verwijderen

Koortsmeting in Mumbai. Shutterstock

Uncategorized

India verplicht sociale netwerken om berichten over “Indiase” variant te verwijderen

Anton Schelfaut

Sociale netwerken moeten berichten waarin sprake is over de Indiase variant verwijderen. Daartoe heeft de Indiase regering hen verplicht. De regering ontkent dat een Indiase variant van het coronavirus zich over verschillende landen verspreidt.

Coronavariant B.1.617, die vorig jaar voor het eerst werd waargenomen in India, lijkt verantwoordelijk te zijn voor de recente golf van coronabesmettingen in het land. Tot honderdduizenden mensen zouden besmet zijn geraakt met de besmettelijkere mutatie. Intussen is de variant in zeker 43 landen aangetroffen, waaronder in beperkte mate in ons land.

Het Indiase ministerie voor elektronica en informatietechnologie verstuurde vrijdag een bevel naar socialemediabedrijven, waarin ze worden opgeroepen om alle berichten over de Indiase variant te verwijderen.

“Wij zijn erop gewezen dat er online een valse bewering rondgaat die impliceert dat een ‘Indiase variant’ van het coronavirus zich over verschillende landen verspreidt. Dit is compleet VALS”, klinkt het. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zou coronavariant B.1.617 met geen enkel land kunnen verbinden, zo staat te lezen in het bevel.

De WHO riep de stam vorige week nog uit tot “wereldwijde zorg”. Verschillende landen hebben het vliegverkeer vanuit India inmiddels stilgelegd. Passagiers uit het land mogen slechts onder strenge voorwaarden binnen.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Anton heeft een passie voor politiek, media en technologie. Hij volgt de binnen- en buitenlandse politieke actualiteit op de voet.

Plaats een reactie

Delen