Iraanse man vliegt zelf in brand terwijl hij Israëlische vlag verbrandt

Iraanse man vliegt zelf in brand nadat hij Israëlische vlag in brand stak. Foto: Twitter, screenshot.

Uncategorized

Iraanse man vliegt zelf in brand terwijl hij Israëlische vlag verbrandt

Kristof Luypaert

Wie een put graaft voor een ander, zo klinkt een aloud Vlaams gezegde. Dat mocht een Iraanse man ondervinden. Hij vloog op 7 mei 2021 zelf in brand toen hij probeerde een Israëlische vlag in brand te steken. Dat gebeurde tijdens jaarlijkse anti-Israël demonstraties op vrijdag, meldt Al Arabiya. Het filmpje ging viraal op sociale media.

Verschillende Iraniërs staken Israëlische vlaggen in brand terwijl ze op een Amerikaanse vlag stappen tijdens een bijeenkomst op ‘Al-Quds Dag’ (Jeruzalem), op het Azadi-plein (Vrijheidsplein) van de hoofdstad Teheran. Het initiatief is destijds gestart door wijlen de Iraanse revolutionaire leider Ayatollah Ruhollah Khomeini. Sinds dan vindt ‘Quds Day’ wordt jaarlijks gehouden.

De vlagverbranding was onderdeel van “Quds Day” -demonstraties. Tegen het einde van de Ramadan moedigt het Iraanse regime die aan. Iran sponsort ook soortgelijke demonstraties in andere delen van de wereld. “Quds” is het Arabische woord voor “Jeruzalem.”

Het oorspronkelijke filmpje is ook gedeeld op het Twitter account van de Israëlische geheime dienst Mossad.

Steeds minder Iraniërs doen nog mee

Anti-Israël-demonstraties in Iran gaan vaak gepaard met anti-Amerikaanse demonstraties. Men schilderde voetafdrukken op een Amerikaanse vlag en moedigde deelnemers aangemoedigd over de vlag te lopen.

Vogens de ‘Jerusalem Post’ zijn er heel wat gewone Iraniërs die in toenemende mate weigeren zich te houden aan de instructies van het regime om op Israëlische of Amerikaanse vlaggen te lopen of ze te verbranden.

Gewelddadige anti-Israël demonstraties vonden de afgelopen dagen ook plaatsgevonden op islamitische heilige plaatsen op de Tempelberg in Jeruzalem, Israël; en in Palestijnse gemeenschappen op de Westelijke Jordaanoever.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Kristof Luypaert (1976) is criminoloog (UGent). Als ex-politiecommissaris en onderzoeksjournalist volgt hij de thema's justitie, politie, misdaad en criminaliteit op de voet. Ook het leven in en rond de Wetstraat kent nog weinig geheimen voor hem.

Plaats een reactie

Delen