Israëlische premier Netanyahu: "We gaan door zolang dat nodig is"

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu. Shutterstock

Uncategorized

Israëlische premier Netanyahu: “We gaan door zolang dat nodig is”

Anton Schelfaut

Israël blijft doorgaan met de aanvallen op de Gazastrook “zolang dat nodig is”. Dat heeft de Israëlische premier Benjamin Netanyahu zaterdagavond gezegd in een televisietoespraak.

Voor de zesde nacht op rij hebben de Israëlische strijdkrachten bombardementen uitgevoerd op de Gazastrook. Volgens Palestijnse bronnen zijn daarbij 33 mensen om het leven gekomen, onder wie acht kinderen. Ook het huis van de topman van Hamas in Gaza, Yehiyeh Sinwar, is vernield. Het is weinig waarschijnlijk dat de man aanwezig was.

In totaal zouden Hamas en andere militante groepen in enkele dagen tijd zo’n 3.000 raketten hebben afgevuurd. Volgens Israël wordt ruim de helft daarvan onderschept. Op beelden van gisteravond is te zien hoe een groot aantal raketten werd afgeschoten in de richting van Tel Aviv. Volgens het Israëlische leger betreft het de zwaarste golf raketten die ooit op het land is afgevuurd.

(Lees verder onder de tweet.)

“Operatie zal duren zo lang als nodig is”

Premier Benjamin Netanyahu zei gisteravond in een televisietoespraak dat niet Israël de verantwoordelijkheid draagt, maar “zij die ons aanvallen. We zijn nog middenin de operatie, die zal duren zo lang als nodig is.”

Ook de opperste leider van Hamas, Ismail Haniyeh, heeft een toespraak gehouden. Hij sprak een menigte toe in de Qatarese hoofdstad Doha, waar hij vaak verblijft. “De zionisten dachten dat ze de Al-Aqsa Moskee konden vernietigen en onze mensen uit Sheikh Jarrah konden verdrijven (een wijk in Oost-Jeruzalem). Maar ik zeg tegen Netanyahu: (de Israëlische premier) Speel niet met vuur.” 

De ministers van Buitenlandse Zaken van de Europese Unie komen dinsdag in spoedvergadering bijeen. Ze zullen per videoconferentie vergaderen over het geweld in de Gazastrook. Dat heeft Europees buitenlandvertegenwoordiger Josep Borrell aangekondigd. “Rekening houdend met de escalatie van geweld tussen Israël en de Palestijnen en het onaanvaardbare aantal burgerslachtoffers, roep ik de vergadering dinsdag bijeen”, schrijft Borrell op Twitter.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Anton heeft een passie voor politiek, media en technologie. Hij volgt de binnen- en buitenlandse politieke actualiteit op de voet.

2 gedachten over “Israëlische premier Netanyahu: “We gaan door zolang dat nodig is””

  1. Correct. Het plan is heel simpel. De Westbank koloniseren met Joodse kolonisten, onderwijl Palestijnen onteigenen en pesten, en wanneer de Joodse kolonisten de demografische meerderheid verwerven het gebied annexeren. Quid Gazastrook? Heeft momenteel de feitelijke status van getto (zie getto van Warschau). Het hoogst haalbare, als het van Israël afhangt, is een nieuwe status van protectoraat. Concreet: de zionisten eisen voor zich rechten op dewelke ze de Palestijnen ontzeggen. Het recht op een “eigen staat” voor het Palestijnse volk om als vrije mensen te leven. Zonder onderdrukking, zonder slavernij, zonder barrières, zonder (raciale) vernederingen, zonder roof, zonder plundering, zonder politieke moorden. Iedere fatsoenlijk mens, ook als hij de middelen niet goedkeurt, zal zeggen dat dit een rechtmatig doel is.

Plaats een reactie

Delen