Nieuwe staatsbon beduidend minder populair

Vincent Van Peteghem. Photonews

Binnenland politiek

Jan Jambon (N-VA): “Complete vrijheid op 1 oktober”

Anton Schelfaut

“Als alles goed gaat, hebben we ten laatste tegen 1 oktober de complete vrijheid weer terug.” Dat zegt Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) in een interview met Het Nieuwsblad. “We moeten leren leven met een aanvaardbare druk”, klinkt het.

Jan Jambon wil op het volgende Overlegcomité een exitplan op tafel leggen. “Als alles goed gaat, hebben we ten laatste tegen 1 oktober de complete vrijheid weer terug. Dit is een concreet stappenplan om daar de komende maanden geleidelijk naartoe te gaan. Maar we kunnen dat niet eenzijdig opdringen, daar heeft Vlaanderen de bevoegdheden niet voor”, aldus Jambon.

Volgens Jambon, die benadrukt dat er geen nulrisico bestaat, is er binnen het Overlegcomité een verschil in visie wat betreft het aanvaarden van dat risico. “Tegen de zomer zijn de meest kwetsbare groepen gevaccineerd en neemt die druk weer af. Het is toch niet de bedoeling dat we de maatregelen aanhouden tot we nul coronapatiënten hebben? Dan zijn we nog lang bezig, vrees ik. Vandaar mijn oproep: we moeten leren leven met een aanvaardbare druk.”

Verder blijft Jambon bij zijn idee dat Vlaanderen sneller moet kunnen versoepelen dan Brussel en Wallonië. “In Vlaanderen is 95 procent van de 75-plussers gevaccineerd, in Brussel is dat ongeveer 70 procent. Ik krijg niet uitgelegd dat het cultureel centrum in pakweg Turnhout dicht moet blijven op een moment dat 90 procent van de mensen daar al gevaccineerd is, omdat dat in Brussel maar 70 procent is”, besluit hij.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Anton heeft een passie voor politiek, media en technologie. Hij volgt de binnen- en buitenlandse politieke actualiteit op de voet.

2 gedachten over “Jan Jambon (N-VA): “Complete vrijheid op 1 oktober””

  1. Jaja. Tegen die tijd komt er wel weer een nieuwe ‘variant’ of is er teveel zuurstof in de lucht en worden er weer nieuwe ‘maatregelen’ opgelegd. Nu een beetje gas terugnemen, dan weer wat gas bijgeven en ondertussen zo veel mogelijk sussen. Wie vertrouwt die mensen nog?

Plaats een reactie

Delen