Twee Oegandese militairen (Shutterstock)

Twee Oegandese militairen (Shutterstock)

Uncategorized

Jihadisme neemt ook toe in Oeganda

Sonja Dahlmans

Net als in landen als Nigeria, Mali en Niger, neemt het jihadisme ook toe in Oeganda. Hier is het de Somalische jihadistische groep al-Shabaab die prominent voorkomt.

Zo moest Kanifa Namulondo, een weduwe, deze week met haar kinderen haar huis ontvluchten omdat jihadisten het in brand hadden gestoken. De weduwe was teruggekeerd naar haar huis dat zij in 2015 ook al had moeten ontvluchten. Toen hebben jihadisten haar echtgenoot, Siriman Kintu, onthoofd. Zij bleef met vijf kinderen achter. Het gezin bekeerde zich in 2015 van de islam tot het christendom.

Eerder deze maand werd voorganger Thomas Chikooma vermoord door extremisten. Dit zou gebeurd zijn in het oosten van Oeganda, een aantal uren na een publiek debat tussen christenen en moslims is. Ook hij werd onthoofd en zijn tong werd uit zijn mond gesneden. De voorganger van een Pinkstergemeente was ingegaan op een uitnodiging om te spreken in het stadje Pallisa tijdens een publiek debat over het christendom en de islam. Toen de voorganger tijdens het debat uit zowel Bijbel als Koran citeerde en mensen overtuigde, begonnen een aantal moslims in het publiek “Allahoe Akhbar” te roepen.

Begin april werd een andere voorganger, Yolonim Oduchu, vergiftigd. Hij zou plannen hebben gehad om een nieuwe kerk te bouwen. Hij had geweigerd een stuk grond ter verkopen waar moslims een school en een moskee wilden bouwen, vertelt zijn broer, Francis. “Mijn broer was reeds meerdere malen benaderd om de grond te verkopen. Hij ging niet op het bod in, omdat hij het te laag vond. Bovendien wilde hij daar zelf een kerk bouwen.”

Volgens de broer, Francis, werd de bouw van de moskee gesponsord door Turkije. Na de begrafenis vonden zijn nabestaanden bloed op zijn graf en enkele teksten in het Arabisch.

De imam van de moskee in het district Kasese heeft opdracht gegeven om de vrouwelijke familieleden van een bekeerling te verkrachten. De meisjes waren 16, 17 en 19 jaar oud toen dit gebeurde in april van dit jaar. Een slachtoffer hoorde een van de aanvallers zeggen: “Doe hen geen kwaad. We zijn alleen gestuurd om hen te vernederen en een signaal af te geven aan de kerk.”

Dit is slechts een handjevol incidenten die plaatsvonden in Oeganda de afgelopen twee maanden. De jihad neemt sterk toe, met name in het noorden en het midden van Afrika.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Sonja Dahlmans (°1968) is een Nederlandse theologe gespecialiseerd in oosters-orthodox christendom. Ze werkt momenteel een master islamitische theologie af aan de Melbourne School of Theology.

Plaats een reactie

Delen