Julie Van den Steen (Photonews)

Julie Van den Steen (Photonews)

Uncategorized

Julie Van den Steen aangevallen met vloeistof

Pieter Van Berkel

VTM-presentatrice Julie Van den Steen is vorige week aangevallen met een bijtende vloeistof, mogelijk een zuur. Dat schrijft Het Nieuwsblad.

Tijdens een wandeling in Gent zou Van den Steen belaagd zijn. Er werd een bijtende vloeistof naar haar gegooid. Mogelijk gaat het om een zuur. Ze geraakte niet gewond. Het televisiegezicht diende intussen klacht in. Of er daders zijn opgepakt is niet bekend.

Volgens Het Nieuwsblad linkt haar entourage de aanval aan de controverse rond haar grootvader Gerard Soete. De voormalige rijkswachter vertelde in het Canvas-programma Histories dat hij het lijk van de in 1960 vermoorde Congolese premier Patrice Lumumba liet oplossen in zwavelzuur, nadat hij de opdracht kreeg het lichaam te laten verdwijnen.

Van den Steen kwam op sociale media onder vuur te liggen, nadat ze in het het VTM-programma Later als ik groot ben zei dat ze niet over de feiten kon praten “omdat ik daar niet bij was”. Haar grootvader was volgens haar “een hele lieve, beschermende man”.

Na een resem haatreacties kroop Van den Steen door het stof en excuseerde ze zich op Instagram. “Op het moment van de opname was ik niet op de hoogte van wat mijn opa allemaal had gedaan en wat er gebeurd is toen”, aldus Van den Steen. “Mijn reactie daarop, nu ik dat wel weet, is uiteraard volledig het tegenovergestelde. Ik wil me daarvoor ook oprecht excuseren. […]  Ik wil luisteren naar jullie, en vooral naar de Belgisch Congolese gemeenschap om bij te leren. Ik neem verantwoordelijkheid voor het verdriet en de pijn en woede die jullie voelden en nog steeds voelen na het zien van die passage.” De bewuste passage werd uit de aflevering geknipt.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Pieter Van Berkel (°1990, Genk) is historicus en volgt de (inter)nationale politiek en 'culture wars' op de voet. Interesse in politiek, geschiedenis, filosofie en religies in al hun vormen. Sciencefictionfanaat.

4 gedachten over “Julie Van den Steen aangevallen met vloeistof”

  1. Het feit dat ze werd aangevallen voor iets dat haar opa gedaan heeft is héél, héél erg.
    Het feit dat ze als reactie daarop door het stof kruipt om de dader ter wille te zijn is oliedom.
    De dader moet opgepakt worden en streng bestraft.
    In Congo zijn heel veel mensen “fout” geweest.
    Blanken én zwarten en tot op de dag van vandaag.

  2. In 1958 werd ik geboren te Luluaburg nu Kananga.M.a.w ik ben een kind van de kolonie en mijn vader zaliger was van 1947 tot 1960 officier in het Koloniale Leger.Moet ik mij nu ook verontschuldigen?

Plaats een reactie

Delen