Jürgen Conings (profielfoto) en minister Dedonder (Photonews, © Didier Lebrun/Photo News - 10926759-051)

Jürgen Conings (profielfoto) en minister Dedonder (Photonews, © Didier Lebrun/Photo News - 10926759-051)

Uncategorized

Jürgen Conings: Hoelang was hij al bekend en wat gebeurde er voor zijn verdwijning?

Ruben Notteboom

Noch de minister van Defensie noch de topman van de militaire inlichtingendienst ADIV wisten dat Jürgen Conings op de OCAD-lijst stond als “potentieel gevaarlijke extremist”. Dat zei minister Ludivine Dedonder (PS) op woensdag tijdens een actualiteitsdebat in de bevoegde kamer. Daarnaast kwam Comité I samen om te zaak de analyseren.

Volgens Knack en Le Soir kwam Jürgen Conings voor het eerst in het vizier van de VSSE, Staatsveiligheid, in 2015. Toen zou VSSE informatie hebben verzameld over Conings. Le Soir en Knack beweren dat die informatie “uit goede bronnen komt.”

Comité I kwam samen over de zaak-Conings

De Belgische inlichtingendiensten worden gecontroleerd door het Comité I. Comité I is een onderzoek gestart naar hoe VSSE, ADIV en het Orgaan voor de Coördinatie van de Dreiging (OCAD) informatie verzamelden en uitwisselden in de zaak-Conings. De vraag rijst of de diensten wel goed gecommuniceerd hebben en of dit had kunnen vermeden worden. De zitting was geheim, maar uit “meerdere goedgeïnformeerde bronnen” wisten Knack en Le Soir toch informatie te verzamelen over wat er besproken is.

De naam Jürgen Conings viel voor het eerst in 2015. Staatsveiligheid kreeg toen de wettelijke opdracht om extremisme op te volgen in elke vorm. Tijdens dat onderzoek kwam Conings voor het eerst in het vizier tijdens een onderzoek naar de financiering van een organisatie die op de radar staat van VSSE. Over welke organisatie dit precies zou gaan, is onduidelijk.

Voor het eerst in het vizier in 2015, zou niet de enige keer zijn

Tussen 2017 en 2019 worden verschillende pv’s opgesteld over Conings wegens onder andere verboden wapendracht en racisme. Die informatie werd echter niet doorgegeven aan ADIV, de militaire inlichtingendienst. In 2018 werd Conings voor het eerst gelinkt aan extreemrechtse groeperingen. Welke groeperingen dat zouden zijn, is ook onduidelijk.

In juni 2020 zou Conings begonnen zijn met Marc Van Ranst te viseren. Naar verluidt zocht hij het adres van de viroloog op. Nog geen twee maanden later, in augustus, start OCAD een vooronderzoek naar Conings als “potentieel gewelddadige extremist”. Zijn naam belandde in de gemeenschappelijke gegevensbank, de GGB. Verschillende diensten hebben toegang tot die databank. Een Local Task Force onderzoekt de zaak.

Zijn veiligheidsmachtiging werd ingetrokken, maar pas 2,5 maanden later werd beslissing uitgevoerd

Op 31 augustus 2020 beslist ADIV om de veiligheidsmachtiging van Conings in te trekken. Hij werkte namelijk bij de militaire politie en had een machtiging gekregen om bepaalde plaatsen te beveiligen en daartoe toegang te verkrijgen. Hij werd echter als een te hoog risico ingeschat.

Het zou echter nog 2,5 maand duren voor die beslissing ook uitgevoerd wordt. Op 12 november 2020 krijgt Conings te horen dat zijn veiligheidsmachtiging ingetrokken wordt. Volgens meerdere bronnen wordt dat een “onwaarschijnlijke fout” genoemd. Het is onduidelijk waarom het zo lang geduurd heeft.

Jürgen Conings was bedreigingsniveau 3

Op 17 februari 2021 wordt Conings volledig erkend als “potentieel gewelddadig extremist” in de GGB. Hij krijgt dreigingsniveau 3 toegekend, wat “ernstig” betekent. Die informatie kwam via de GGB bij ADIV terecht. Hoewel ADIV toegang had tot de informatie, was ADIV-topman Philippe Boucké naar verluidt niet op de hoogte. Een bron zou reageren aan Knack en Le Soir dat “de ADIV het compleet heeft nagelaten om informatie op te volgen.” Comité I moet tegen het begin van juli het toezichtsonderzoek hebben afgerond. Knack en Le Soir vroegen een reactie aan VSSE en ADIV, maar die kregen ze niet.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Ruben Notteboom (°1998, Eeklo) is afgestudeerd als master tolk aan de Universiteit Gent en zit momenteel in zijn tweede master Internationale Betrekkingen en Diplomatie aan de Universiteit Antwerpen.

Plaats een reactie

Delen