Klopjacht naar beroepsmilitair Jurgen C. gaat onverminderd voort

Ook vanuit de lucht werd gezocht naar Jurgen C. Foto: Photonews.

Uncategorized

Klopjacht naar beroepsmilitair Jurgen C. gaat onverminderd voort

Kristof Luypaert

Sinds dinsdagmiddag zijn de ordediensten op zoek naar Jurgen C. C. is een beroepsmilitair uit Dilsen-Stokkem werkzaam bij het departement MP’s (militaire politie) van Peutie. Dinsdagavond is zijn wagen, een grijze Audi Q5 teruggevonden in een bos aan domein Heuvelsven in Dilsen-Stokkem. Daarin zijn zware wapens aangetroffen. Van de man zelf ontbreekt voorlopig nog elk spoor.  

https://redactie.palnws.be/2021/05/ocad-zet-dreigingsniveau-4-op-gevluchte-beroepsmilitair-gevaarlijkste-wapens-teruggevonden-in-wagen/
Klik hierboven om dit extra PAL PLUS artikel als abonnee te lezen.

In een afscheidsbrief die gevonden is dreigde de man met “een aanslag tegen het regime”. Dat staat letterlijk te lezen in een interne nota van Defensie die PAL NWS gisteren publiceerde. Volgens diverse media zou de man in het verleden ook bedreigingen geuit hebben tegen Marc Van Ranst en tegen andere virologen.

Dinsdagavond is dan de wagen van de verdachte gevonden. Het duurde tot half vijf woensdagochtend tot specialisten van ontmijningsdienst DOVO de Audi Q5 van Jürgen C., in het bos aan het domein Heuvelsven in Dilsen-Stokkem, de wagen vrijgaven zodat die kon weggetakeld worden.

De ordediensten vreesden dat de wagen mogelijk een boobytrap zou bevatten. In de wagen zouden diverse zware wapens gevonden zijn. Het gaat dan wellicht om het semi-automatische P90 machinepistool en de ‘raketwerper’ waarvan eerder sprake was. De man zou wellicht wel nog in het bezit zijn van zijn dienstwapen.

Aanslag of wanhoopsdaad?

De zoekacties worden vandaag verder gezet op diverse locaties. De man heeft ook een tijdje gewerkt op Kleine Brogel. Die legerbasis wordt dan ook nog scherp bewaakt. Ook andere legerbasissen kregen gisteren het verbod naar buiten te gaan.

In VTM-nieuws was het minister van Justitie die namens de regering alle communicatie op zich nam. Opmerkelijk aangezien de politiediensten de hele dag in staat van paraatheid waren gesteld en aangezien het een beroepsmilitair betrof.

De boodschap van Van Quickenborne was duidelijk. Hij liet weten dat de man “op de terroristenlijst” stond van OCAD. Hij zou volgens de minister gekend zijn voor “rechtsextremistische” sympathieën. Politieke meningen of sympathieën zijn vooralsnog geen reden om mensen te ontslaan, maar de dienst ADIV (militaire veiligheid) van Defensie zou de man ook al een tijdje in de gaten hebben gehouden.

Heel wat interne legerbronnen geven ook aan dat mogelijk medisch-psychiatrische factoren een rol hebben gespeeld in de beslissing van Jurgen C. Psychologische problemen, onder meer veroorzaakt door de impact van de lockdown zouden de man compleet uit balans hebben gebracht en gedreven hebben tot een mogelijke wanhoopsdaad.

Niet enkel Marc Van Ranst geviseerd

Ook zijn afkeer tegenover ‘de virologen’ zou in deze context gezien moeten worden. De man zou eerder “bedreigingen” hebben geuit tegen de virologen, waaronder ook Marc Van Ranst. Hoe concreet die precies waren blijkt nergens uit. Maar de veiligheidsdiensten namen het zekere voor het onzekere.

Daarom is Marc Van Ranst, samen met zijn gezin sinds dinsdagmiddag overgebracht naar een “safehouse”.  Dat is een veilige, bewaakte locatie. Vanuit zijn ‘schuilplaats’ laat Van Ranst weten “niet onder de indruk te zijn” van de bedreigingen. Dat laat de viroloog op Twitter intussen weten.

Jurgen C. zou eerder deze maand al “problemen met een vuurwapen” veroorzaakt hebben. Wat dat precies inhoudt konden we voorlopig niet achterhalen.

Maandag vertrok Jürgen C. nog gewoon naar zijn werk maar toen hij ‘s avonds niet terugkeerde verwittigde zijn vrouw het leger. Op dat moment is massaal alarm geslagen. Jurgen C. is dinsdag vrij snel daarna opgemerkt in Leopoldsburg maar verdween daarna spoorloos.

De zoektocht gaat vandaag onverminderd voort.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Kristof Luypaert (1976) is criminoloog (UGent). Als ex-politiecommissaris en onderzoeksjournalist volgt hij de thema's justitie, politie, misdaad en criminaliteit op de voet. Ook het leven in en rond de Wetstraat kent nog weinig geheimen voor hem.

5 gedachten over “Klopjacht naar beroepsmilitair Jurgen C. gaat onverminderd voort”

  1. Het zou beter zijn dat marcske zijn klep is zou dichthouden op sociale media, hij is gewoon een aandachtstrekker en krijgt nu waarschijnlijk een natte broek van weer eens in het nieuws te komen. Hij kan eens beter nadenken wat voor miserie hij zen familie aandoet, een pure egotripper.

  2. Waarom een viroloog, expert, bedreigen en geen politieke beleidsverantwoordelijke? Een expert geeft adviezen dat is zijn taak. De politiek beslist. Dus als de Limburgse Rambo klachten te ventileren heeft dat hij dan aanbelt bij de politieke beslissers. Liefst op afspraak.

Plaats een reactie

Delen