Klopjacht op militair Jurgen Conings verplaatst zich richting Genk

Jurgen Conings zoals hij op het opsporingsbericht staat afgebeeld. (Rechts): Een Limburgse school is waakzaam.

Uncategorized

Klopjacht op militair Jurgen Conings duurt voort: opnieuw ‘schoten’ gehoord

Kristof Luypaert

De klopjacht op de 46-jarige beroepsmilitair Jurgen Conings die al sinds dinsdag op de vlucht is gaat intussen de derde dag in. Zonet melden sommige media dat er opnieuw ‘schoten’ gehoord zouden zijn die niet door de politie zijn afgevuurd. Uit een e-mailbericht van een Limburgse school in Gelieren, in de omgeving van Genk, woensdagavond verstuurd aan de ouders, blijkt dat de waakzaamheid in de hele regio gevoelig is aangescherpt. Intussen is de zoektocht ook wereldwijd een nieuwsitem.

In het Nationaal Park Hoge Kempen gaat de zoekactie naar de zwaargewapende militair Jürgen Conings donderdag zijn derde dag in. Woensdag hebben tientallen politiemensen en militairen het Nationaal Park uitgekamd op zoek naar de 46-jarige man die maandagavond verdween, blijkbaar zonder succes. “Er is de hele nacht verder gezocht en we doen vandaag verder”, zegt Eric Van Duyse, woordvoerder van het federaal parket.

Beroepsmilitair Jürgen Conings had de voorbije periode bedreigingen geuit aan het adres van verschillende personen en dreigde ook met een aanslag tegen de staat. Eerder deze maand had hij al amok gemaakt in Leopoldsburg.

Wagen van Conings achtergelaten met ‘boobytrap’

Maandagavond keerde hij niet naar huis terug, waarna zijn partner dinsdagochtend alarm sloeg. Toen bleek dat Conings twee afscheidsbrieven met een hoogst onrustwekkende inhoud had achtergelaten. Hij had ook vier M72 LAW-raketwerpers, een automatisch FN P90-machinepistool, een 5.7mm pistool, en een kogelwerend vest uit een kazerne meegenomen.

De urenlange zoektocht resulteerde dinsdag met de vondst van zijn grijze Audi Q5, vlakbij het Dilserbos. Conings wagen is teruggevonden, met daarin vier antitankwapens en een boobytrap. De man had een granaat gebruikt om zijn wagen te laten exploderen wanneer iemand het portier zou openen.

De ontmijningsdienst DOVO maakte de granaat onschadelijk, waarna woensdag het Nationaal Park Hoge Kempen volledig is afgesloten en de hele dag is doorzocht.

Knallen van dinsdagavond nergens bevestigd als ‘schoten’

Rond 18.30 uur ’s avonds klonken een zestal knallen. Verschillende media spraken over ‘schoten met een vuurwapen die niet door de politie zijn afgevuurd’. Voorlopig is dat nergens officieel bevestigd.

In de loop van de avond ontplooide zich een grote ordemacht. Meer dan 250 politieagenten kregen er versterking van een 90-tal militairen. Ook speciale legreenheden nemen deel aan de zoektocht die de hele nacht duurde. Vooralsnog zonder succes. Donderdagochtend gaat die zoektocht verder.

Gepantserde legervoertuigen ingezet voor zoekactie naar militair

Voor de zoekactie in Maasmechelen zijn ook gepantserde legervoertuigen ingezet. Twee van die voertuigen zijn woensdagavond laat de Mechelse Heide, het natuurgebied in het Nationaal Park Hoge Kempen, ingereden. Na een tijdje verlieten ze het gebied. De politie en het leger zijn nog massaal aanwezig voor de klopjacht.

Aan de toegangspoort De Salamander bevindt zich sinds het begin van de operatie al het commandocentrum van politiemensen, speciale eenheden, de militaire politie, de dienst hondensteun en zo meer.

Ook DOVO, de ontmijningsdienst van het leger, is woensdagavond laat nog toegekomen. Waarom precies is onduidelijk. Dovo was dinsdagavond ook al ingeschakeld, omdat Conings zijn achtergelaten wagen met een handgranaat als boobytrap had achtergelaten.

Het was een jager die ontdekte dinsdagavond het voertuig van de militair in het bosgebied van het Dilserbos in Dilsen-Stokkem. Een kameraad van de jager, die ook kwam kijken, had de banden van zijn voertuig stukgereden op kraaienpoten.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Kristof Luypaert (1976) is criminoloog (UGent). Als ex-politiecommissaris en onderzoeksjournalist volgt hij de thema's justitie, politie, misdaad en criminaliteit op de voet. Ook het leven in en rond de Wetstraat kent nog weinig geheimen voor hem.

4 gedachten over “Klopjacht op militair Jurgen Conings duurt voort: opnieuw ‘schoten’ gehoord”

  1. Jurgen C. is blijkbaar toch een bekwaam militair. Hij slaagt erin honderden politiemensen en soldaten al dagen te misleiden en onzichtbaar te blijven. Spijtig dat zo iemand met problemen kampt. Problemen die waarschijnlijk ook te maken hebben met zijn straf en overplaatsing omdat hij rechtse ideeën had. Blijkbaar is dat een misdaad.

  2. Beetje slimme militair gaat z’n auto niet ergens zetten waar hij effectief zit. Die heeft adresje ergens anders waar hij dit circus met een biertje in de zetel bekijkt.

  3. Typisch geval van PTSS na missies in het buitenland. De militair ging daar niet heen om te voetballen of tennissen. Helaas worden veteranen na terugkeer uit Irak, Syrië, de Balkan, Mali, niet op gepaste wijze psychologisch begeleid.

Plaats een reactie

Delen