Rawiri Waititi. Foto Twitter

Rawiri Waititi. Foto Twitter

Uncategorized

Leider Māori-partij uit parlement gezet na haka-dans

Wijnand Meeus

De leider van de Māori-partij, Rawiri Waititi, is uit het Nieuw-Zeelandse parlement gezet nadat hij de hakadans bracht. Die oorlogsdans, vooral bekend van bij de rugbymatchen, is bedoeld om tegenstanders uit de dagen vooraleer confrontatie plaatsvindt. Het is al de tweede keer dat Waiti dit jaar het parlement moest verlaten. Vorige keer ging het om een overtreding van de vestimentaire code.

De spanning in het parlement liep hoog op na enkele vragen van Judith Collins, partijleider van de rechtse oppositiepartij New Zealand National Party. Het ging daarbij over de inheemse autonomie. Rawiri Waititi onderbrak Collins en beschuldigde haar en haar partij van ‘racistische propaganda en retoriek ten opzichte van de inheemse bevolkingsgroepen’. De voorzitter van het parlement sloot de micro van Waititi af omwille van zijn onrechtmatige onderbrekeing.

(Lees verder onder de tweet)

Waititi liet het daar niet bij en probeerde de aandacht op een andere wijze te trekken. De partijleider begon de zogenaamde haka te dansen. Omwille van de agressieve houding van de politicus werd hij uit het parlement gezet. Waititi werd in februari al eens uit het parlement gezet. De reden was toen dat hij weigerde om een das te dragen. Volgens de politicus zou de regel zijn inheemse cultuur onderdrukken. Het parlement heeft de regel ondertussen weer ingetrokken. 

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wijnand Meeus is een scout in hart en nieren met een grote passie voor recht. Voor PAL NWS volgt hij mee justitie en binnenlandse politiek.

2 gedachten over “Leider Māori-partij uit parlement gezet na haka-dans”

  1. Deze Māori verwijt de blanken ‘racistisch’ te zijn. Maar hij draagt een hoed, jas, broek en schoenen zoals de blanken. Dat heet ‘culturele appropriatie’, wat racistisch is. De pot verwijt hier de ketel.

  2. Hij mag anders dat parlement niet binnen. Hij is al eens eruit gezet voor de dress code niet te respecteren. Deze man gebruikt gewoon zijn eigen tradities en word daardoor gestraft. Schandalig.

Plaats een reactie

Delen