Foto Shutterstock

Foto Shutterstock

Uncategorized

‘Long COVID’ treft vooral obese mensen en jonge vrouwen

Simon Segers

Een minderheid van de coronapatiënten heeft langdurige klachten, die weken tot maanden na de besmetting kunnen blijven aanhouden. Volgens het Nederlandse Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) zijn onder andere (jonge) vrouwen en mensen met overgewicht risicogroepen voor langdurige symptomen.

Volgens het RIVM heeft maximaal 20 procent van besmette personen nog enige klachten na vier of vijf weken. De Grote Coronastudie van de UAntwerpen concludeerde dat het om meer dan 30 procent zou gaan na twee maanden. Mogelijk is er hier sprake van een verschil tussen de Belgische en de Nederlandse populaties. Het betreft klachten als vermoeidheid, kortademigheid en pijn op de borst, maar ook depressie en vergeetachtigheid. Deze laatste twee worden onder de noemer ‘brain fog’ geplaatst.

Milde coronabesmetting

Verschillende factoren zullen bepalen of een patiënt aanhoudend last ondervindt na een coronabesmetting. Enkele voorspelbare factoren zijn ouderdom, hoeveelheid klachten in de eerste fase van de besmetting en overgewicht. Opvallend is dat veel jonge vrouwen, maar ook patiënten die milde coronabesmetting hebben doorgemaakt last hebben van ‘long COVID’. Voorlopig is het onduidelijk wat de redenen zijn van de aanhoudende klachten. Professor Yannick Vande Weygaerde, een longarts aan het UZ Gent verklaart in De Morgen dat deze patiënten weinig inspanningen aankunnen. “Ze hebben geen energie, zijn enorm vermoeid en hebben last van concentratiestoornissen. Die kunnen een enorme hinder zijn in hun dagelijks leven.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Simon heeft een brede interesse voor politiek en cultuur. Hij is ook gepassioneerd door wetenschap en luchtvaart.

Plaats een reactie

Delen