Sander Loones

Binnenland politiek

Loones (N-VA) reageert op confederaal model van Coens: “Prettig herkenbaar”

Wannes Neukermans

Joachim Coens, voorzitter van CD&V, heeft een nieuw model voor België op tafel gelegd. In dat plan zouden de gemeenten en de Vlaamse en Franse gemeenschap centraal staan en zouden er nog beperkte bevoegdheden op federaal niveau blijven. “Prettig herkenbaar, zo’n confederale aanpak”, knipoogt N-VA Kamerlid Sander Loones. “Ik hoop wel dat minister Annelies Verlinden (CD&V) meeleest, want tot dusver blonk zij niet bepaald uit van institutionele ambitie…”

Vlaanderen en de gemeenten versterken en de confederatie van onderuit opbouwen. “Dat is inderdaad hoe we dit land in een nieuwe plooi moeten leggen”, knikt Loones. “Voor N-VA mogen bovendien ook de provinciebesturen en de Senaat worden geschrapt. Een logische stap voor elke partij die beweert efficiënter te willen besturen met minder politici. Ik hoop dat CD&V ons ook op dat standpunt vervoegt.”

“Is dat wat Brussel wil? Op zichzelf terugplooien?”

Wat zou er met Brussel gebeuren? Tijdens haar gastcollege op de UGent benoemde minister Verlinden, bevoegd voor institutionele hervormingen, het “2+2”-model. De Franstalige reacties waren eerder furieus. “Goed dat Coens de lijn terug strak trekt en duidelijk kiest voor een confederalisme dat vertrekt van de gemeenschappen, niet de gewesten. Een 2+2 dus”, merkt Loones op. “Wie pleit voor een België met 4 gewesten, pleit ervoor om de band tussen Vlaanderen en Brussel door te knippen. Is dat wat Brussel wil? Op zichzelf terugplooien?”

Loones vindt het niet slecht dat Coens het institutionele ritme wil opdrijven. “Ik vraag me gewoon af hoe Verlinden dit ritme zal volgen. Op haar kabinet werken nochtans 36 mensen, helaas zette Verlinden slechts 2 medewerkers in op het dossier staatshervorming.”

Regering komt institutionele beloftes niet na

De institutionele beloftes van paars-groen worden niet snel in daden omgezet. Dat blijkt uit een een reeks parlementaire vragen van de N-VA. Die gingen onder meer over grondwetsartikelen die niet in wijzigingslijsten werden toegevoegd en over het defederaliseren van gezondheidszorg.

“Wie geloofwaardig wil zijn en het vertrouwen in de politiek wil versterken komt best eerst zijn beloftes na”, sluit Loones af.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

1 gedachte over “Loones (N-VA) reageert op confederaal model van Coens: “Prettig herkenbaar””

  1. Mocht gelijk welke partij (ihb de NVA) gaan voor een onafhankelijk Vlaanderen, dan zou dit nog veel prettiger herkenbaar zijn, én volledig in overeenstemming met art 1 van de partijstatuten van de NVA

Plaats een reactie

Delen