Macron. Foto Shutterstock.

Macron. Foto Shutterstock.

Uncategorized

Macron spreekt over verantwoordelijkheid Frankrijk in Rwandese genocide

Wijnand Meeus

De Franse president Emmanuel Macron heeft donderdag in Rwanda aangegeven dat zijn land verantwoordelijkheid heeft gedragen in de Rwandese genocide van 1994. Hij ontkent dat Frankrijk medeplichtig was maar vertelt dat Frankrijk “de plicht heeft de geschiedenis onder ogen te zien en het leed te erkennen dat het het Rwandese volk heeft aangedaan door te lang de stilte te laten primeren op het onderzoek naar de waarheid”.

Macron deed zijn uitspraken tijdens een officieel bezoek aan Rwanda. Het bezoek was gepland om de verdere relatie tussen beide landen verder te normaliseren. De president geeft toe dat Frankrijk een vorm van verantwoordelijkheid draagt maar benadrukt dat de Franse militairen geen aandeel hadden in de genocide die tussen april en juli 1994 het leven kostte aan minstens 800.000 Rwandezen. “Frankrijk heeft niet de juiste conclusies getrokken”, klinkt het bij de president.

Rwandees president Paul Kagame is blij met de boodschap die Macron verkondigde. “Dit is een belangrijke stap naar een gemeenschappelijk begrip van wat er is gebeurd”, zegt Kagame. De relaties tussen Rwanda en Frankrijk zaten door de rol van de Fransen in de genocide jarenlang in het slop. Franse historici spraken in maart nog van ‘overweldigende verantwoordelijkheden’ die Frankrijk zou hebben gedragen.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wijnand Meeus is een scout in hart en nieren met een grote passie voor recht. Voor PAL NWS volgt hij mee justitie en binnenlandse politiek.

2 gedachten over “Macron spreekt over verantwoordelijkheid Frankrijk in Rwandese genocide”

  1. Ook aan Wijnand Meeus zou ik aanraden zich niet zomaar te wagen aan wat commentaar over een krabbenmand dat de geschiedenis van Rwanda geworden is. Het ‘rapport Duclert” waar naar verwezen wordt, is een opeenstapeling van incoherenties, weglatingen en leugens. Ook in Frankrijk zijn er velen ziek aan oikofobie en de zelfhaat heeft er pandemische proporties aangenomen. De historici, en niet de minsten, verwerpen dan ook dit rapport. Ik kan ervan meespreken want ik was expert geschiedenis van Rwanda in het Internationaal Rwanda Tribunaal. Mvg. Serge Desouter

Plaats een reactie

Delen