(Photonews)

(Photonews)

Binnenland politiek

Marc Van Ranst noemt zomerplan “heel ambitieus”

Simon Segers

Marc Van Ranst is sceptisch over de geplande versoepelingen die vandaag zijn aangekondigd. De viroloog reageerde deze middag in VTM NIEUWS na de bekendmaking van het ‘zomerplan‘ door het overlegcomité.

“Het is wel heel veel en vooral op het moment dat we me heel veel volk zullen buitenkomen of samenkomen. Dan hou je een beetje je hart vast”, aldus Van Ranst. Hij gelooft wel dat tegen 9 juni, wanneer de eerste fase van het zomerplan in werking treedt, de intensieve zorgen voldoende ontlast zullen zijn. Het overlegcomité hanteert vanaf deze datum tot september een drempelwaarde van 500 patiënten. “Indien dat gebeurt denk ik dat we een groot probleem hebben, dan loopt het fout. Of we zitten op een hoog plateau en dan zijn zulke grote evenementen geen goed idee. Die cijfers vind ik weinig ambitieus.” Op dit moment liggen er nog 711 Covid-patiënten op intensieve zorgen.

Oplossing voor het fileprobleem

Om de groepsimmuniteit te bereikten zullen we volgens Van Ranst moeten mikken op een vaccinatiegraad van 80 procent in plaats van 70 procent, omwille van de opkomst van de nieuwe varianten. De viroloog is wel van mening dat de rest van het plan zeer ambitieus is. Hij is een voorstander van blijvend telewerken, hoewel van thuis uit werken vanaf 1 juli niet langer verplicht is. “Er zal altijd telewerk blijven en ik denk dat dat goed is. Als we dat gedeeltelijk kunnen bewaren zullen we ook al grotendeels van het fileprobleem af zijn.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Simon heeft een brede interesse voor politiek en cultuur. Hij is ook gepassioneerd door wetenschap en luchtvaart.

Plaats een reactie

Delen