Uncategorized

Matthias De Caluwé – Horeca Vlaanderen: “8 mei is voor ons een noodzakelijke, eerste stap”

Wim De Smet

Na zeven maanden verplichte sluiting door corona mogen de horecazaken vanaf zaterdag weer beperkt hun deuren openen. De café- en restauranteigenaars staan nog niet op tafel, laat staan op de toog, te dansen van vreugde, maar de heropening van de terrassen is wel al een eerste lichtpuntje na een donkere periode. “Iedereen snakt naar een heropening”, zegt Matthias De Caluwé van Horeca Vlaanderen, de grootste beroepsfederatie.

“8 mei is voor ons een noodzakelijke, eerste stap”, vertelt Matthias De Caluwé. “Hopelijk zijn we nu snel op weg naar het ‘oude normaal’ van voor 14 maart 2020. Na meer dan 200 dagen sinds de tweede lockdown, kunnen onze mensen eindelijk opnieuw aan de slag. Uiteraard is dit nog niet hoe we het echt zouden willen, maar we hebben wel betere voorwaarden verkregen dan onze collega’s in Nederland of Luxemburg. En belangrijk, met behoud van steun waar we sinds begin maart steeds voor geijverd hebben.”

Hoe reageren de horecazaken zelf? Opgelucht?

“Absoluut. In al onze afdelingen was er een gevoel van opluchting bij deze eerste stap. Bijna zeven maanden gedwongen gesloten zijn, dat weegt op onze ondernemers. Zij hadden eigenlijk al langer gewoon weer aan de slag willen gaan. Maar nu zijn ze de dagen echt aan het aftellen.”

Horeca Vlaanderen kreeg soms kritiek maar u hebt altijd de nadruk gelegd op de verwezenlijkingen van uw federatie. Welke waren de voornaamste?

“Sinds de crisis uitbrak, hebben we door goed overleg met de verschillende regeringen een heel pak federale en Vlaamse steunmaatregelen kunnen realiseren. Ik denk dat de cijfers voor zich spreken. Maar bijvoorbeeld het recent goedgekeurde steunpakket bij de heropstart zal ervoor zorgen dat tot 30 september … “. Lees hier het volledige artikel: ‘Matthias De Caluwé (38) – Horeca Vlaanderen: “En nu snel terug naar het oude normaal”‘.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wim De Smet (°1970, Asse) was meer dan 20 jaar dienst als journalist bij Het Laatste Nieuws. Hij is altijd op zoek naar nieuws.

Plaats een reactie

Delen