(Shutterstock)

(Shutterstock)

Uncategorized

Mechelen wil alle stations rookvrij maken

Pieter Van Berkel

Het Mechelse stadsbestuur vraagt aan de NMBS om naast de stationsgebouwen ook de perrons en de in- en uitgangen van de twee Mechelse stations rookvrij te maken.

In het kader van ‘Generatie Rookvrij’, de campagne die ervoor moet zorgen dat kinderen die in 2019 of later geboren zijn rookvrij kunnen opgroeien, vraagt Mechelen om ook perrons in de stations volledig rookvrij te maken.

De bedoeling van het initiatief is niet om rokers te culpabiliseren, maar om roken enkel op duidelijk afgebakende plaatsen toe te laten zonder dat het andere reizigers stoort, valt te horen. Op perrons, meestal in de buitenlucht, is het momenteel niet duidelijk of roken toegelaten is of niet. Momenteel is het al verboden om te roken in de stationsgebouwen en op overdekte perrons.

“Onze vraag is of NMBS bereid is het rookbeleid in treinstations verder uit te breiden en zo bij te dragen aan een gezondere samenleving”, stelt schepen van Sociale Zaken en Welzijn Gabriella De Francesco (Groen). “Mechelen telt twee treinstations en wil als proefproject fungeren in de uitrol van rookvrije perrons en stations in de rest van het land. Zo willen we een belangrijk signaal geven naar de Mechelaar en een voorbeeld zijn voor andere steden. We willen kinderen het recht geven om rookvrij op te groeien en streven naar een gezondere samenleving.”

De NMBS reageert positief op het voorstel. De spoorwegmaatschappij zegt te streven naar volledig rookvrije stations en perrons. Maar daarvoor moet er eerst een wetswijziging komen, waarmee het rookverbod ook op perrons in open lucht kan worden afgedwongen.

“We willen graag overleggen om te zien hoe zo’n pilootproject vorm kan krijgen”, zegt NMBS-woordvoerder Bart Crols tegen Belga.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Pieter Van Berkel (°1990, Genk) is historicus en volgt de (inter)nationale politiek en 'culture wars' op de voet. Interesse in politiek, geschiedenis, filosofie en religies in al hun vormen. Sciencefictionfanaat.

2 gedachten over “Mechelen wil alle stations rookvrij maken”

  1. DAT Mechelen eerst zijn fraudeurs aanpakt i.p.v. een hard werkende burger zijn pleziertje af te nemen !!!!! Als je aan een uitgang al niet meer mag roken dan mag het personeel ook niet meer roken dat is DISCRIMINATIE !!!!! MISSCHIEN kunnen ze valium standaatd bij de uitrusting geven !! Zeker vergeten ze er miljoenen aan verdiend hebben ! Zouden beter de veiligheid aan de stations aanpakken !

Plaats een reactie

Delen