(Shutterstock)

(Shutterstock)

Binnenland politiek

Meer mensen in geldproblemen door coronacrisis

Pieter Van Berkel

Door de coronacrisis hebben meer mensen geldproblemen. Dat schrijven Het Nieuwsblad en Het Belang van Limburg.

Uit cijfers die de ­federale overheidsdienst Maatschappelijke ­Integratie, Armoedebestrijding en Sociale Economie heeft verzameld bij de OCMW’s, blijkt dat 347.248 personen in ­december 2020 op een vorm van steun aangewezen waren. Dat zijn er 60.000 meer dan in januari van dat jaar.

De stijging was zichtbaar bij leef­loners (plus 5 procent), bij mensen die ­financiële steun aanvroegen (plus 51 procent) en bij diegenen die aan­gewezen zijn op voedselhulp (plus 68 procent). Het aantal mensen in schuldbemiddeling is met 27 procent gestegen.

Ook mensen die het voordien goed hadden, kwamen de voorbije maanden aankloppen voor finan­ciële of andere steun. “De OCMW’s hebben het afgelopen jaar hemel en aarde verzet om naast hun reguliere cliënten ook de mensen te helpen die door corona in de problemen zijn gekomen”, zegt Nathalie Debast van de Vlaamse Vereniging van Steden en Gemeenten (VVSG) aan Het Nieuwsblad.

Ook de voedselbanken hadden het drukker dan ooit. “Het aanbod kon de vraag amper bijhouden. Het is nu afwachten wat de heropstart van de horeca en de culturele sector zal betekenen, want uit die twee sectoren zagen we veel mensen steun zoeken”, zegt Jef Mottar, afgevaardigd bestuurder van de Belgische Federatie van Voedselbanken in de krant.

Premier Alexander De Croo (Open Vld) is naar eigen zeggen “zeer bewust” van de impact. “Daarom heeft de ­regering ook recent nog beslist om het huidige steunpakket, inclusief de sociale steunmaatregelen die aanzienlijk zijn, verder te verlengen tot het einde van het derde kwartaal.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Pieter Van Berkel (°1990, Genk) is historicus en volgt de (inter)nationale politiek en 'culture wars' op de voet. Interesse in politiek, geschiedenis, filosofie en religies in al hun vormen. Sciencefictionfanaat.

2 gedachten over “Meer mensen in geldproblemen door coronacrisis”

  1. De Croo zegt ‘zeer bewust’ te zijn van de geldproblemen die de gewone mensen hebben. Maar feitelijk kan het hem en de andere politieke parasieten zeer geen **** schelen dat ze door hun angstreactie op de bacteriologische aanval van communistisch China velen in de problemen hebben gebracht. Zij zullen er geen boterham, belegd met kaviaar, minder om eten. Het is zoals mijn vader zaliger zei: een vet varken weet niet dat een mager honger heeft.

Plaats een reactie

Delen