Meerderheid weert Theo Francken tijdelijk uit geheime Kamercommissies en snoeit in loon na 'onvoorzichtige' tweet

Theo Francken (N-VA). Foto: Pieter-Jan Vanstockstraeten / Photo News

Uncategorized

Meerderheid weert Theo Francken tijdelijk uit geheime Kamercommissies en snoeit in loon na ‘onvoorzichtige’ tweet

Kristof Luypaert

N-VA Kamerlid Theo Francken mag voor de rest van het parlementaire jaar niet meer binnen in Kamercommissies waar de geheimhoudingsplicht van toepassing is. Zijn partij mag hem ook niet vervangen. Dat heeft Kamervoorzitster Eliane Tillieux donderdagavond aangekondigd. Een en ander is het gevolg van een conflict met PS-minister van Defensie Ludivine Dedonder rond een ‘onvoorzichtige tweet’ van Francken.

De Commissie voor de opvolging van buitenlandse missies in de Kamer vergadert achter gesloten deuren. Omdat daar regelmatig gevoelige informatie wordt meegedeeld gelden er bepaalde geheimhoudingsprincipes.

Eind maart was er een incident waarbij N-VA-Kamerlid Theo Francken tweette dat het Belgische leger dit jaar niet zou deelnemen aan operatie Barkhane, een Franse missie in Mali. Dat had minister van Defensie Ludivine Dedonder (PS) in die Commissie gezegd.

Minister Dedonder stuurde het secretariaat van de Commisie daarop een brief met de vraag om “het reglement toe te passen”. Volgens de minister had de tweet van Francken een diplomatieke weerslag, omdat de Fransen nog niet op de hoogte zouden geweest zijn van de beslissing.

Politieke beslissing

De Commissie Opvolgingen moest vervolgens onderzoeken, maar vooral beoordelen, of de geheimhoudingsplicht effectief is geschonden. Ook dat gebeurde de voorbije weken achter gesloten deuren. Dergelijke beslissingen worden ook genomen door een gewone meerderheid van de commissieleden, waardoor het in feite vooral een ‘politieke’ beslissing blijft. Die commissie oordeelde dat Francken de geheimhoudingsplicht niet had gerespecteerd.

Francken is woensdag gehoord door Kamervoorzitster Eliane Tillieux (PS). Tillieux sloot zich, zoals te verwachten, aan bij de conclusies van de commissie en volgde het standpunt van haar partijgenote minister Dedonder.

“Op basis van de elementen moet de schending van de geheimhoudingsplicht vastgesteld worden”, kondigde Tillieux donderdagavond aan. Francken wordt dus door de meerderheid tot het einde van de gewone zitting 2021 uit alle organen van de Kamer geweerd waarop de geheimhoudingsplicht van toepassing is.

Theo Francken:“Communicatie over beleidsintentie heeft niets met geheimhoudingsplicht te maken”

Zijn partij de N-VA mag hem ook niet vervangen in de Commissie Opvolgingen. Maar ook op het vlak van zijn parlementaire wedde is Francken gestraft. Hij verliest drie maanden lang 20 procent van zijn parlementaire vergoeding.

Het Kamerreglement voorziet normaal gezien dat Francken de rest van de legislatuur uit de Commissies met geheimhoudingsplicht wordt gezet, maar die regeling vindt Tillieux te streng, zei ze. De Kamervoorzitster zegt echter rekening te willen houden met het evenredigheidsbeginsel. Daarom zal ze een voorstel indienen om dat ook in te schrijven in het bewuste artikel van het reglement, klonk het.

Francken zelf vindt niet dat hij de regels heeft overtreden, omdat hij geen gevoelige informatie had gedeeld die troepen in het buitenland in gevaar zou kunnen brengen. Een beleidsintentie van de minister heeft niets te maken met geheimhoudingsplicht, zei hij. Het N-VA-Kamerlid is van mening dat minister Dedonder enkel een politiek motief hanteert.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Kristof Luypaert (1976) is criminoloog (UGent). Als ex-politiecommissaris en onderzoeksjournalist volgt hij de thema's justitie, politie, misdaad en criminaliteit op de voet. Ook het leven in en rond de Wetstraat kent nog weinig geheimen voor hem.

5 gedachten over “Meerderheid weert Theo Francken tijdelijk uit geheime Kamercommissies en snoeit in loon na ‘onvoorzichtige’ tweet”

  1. Had Eva de bleeker niet de prijzen van het Coronavaccine online gezet? Dat viel ook onder geheimhoudingsplicht. Waar is haar sanctie? Die burgemeester van Sint truiden die zichzelf liet inenten mocht niet geweten zijn en ze gaan de hard werkende verpleger zoeken, om te straffen! Dat van sihame dat zolang duurt werd het te heet onder de voeten van de Croo en Co. Wij leven in een dictatuur en ze stoppen het niet meer weg!!!

  2. een minister van defensie van een (-nu ja-) “land”, die de taal van de grootste bevolkingsgroep niet machtig is…..zou die niet beter “geweerd” worden?? (net als al die andere fransdolle belgische “excellenties”!)

  3. Ik vind de Vivaldi repressie disproportioneel, onaanvaardbaar en ben van oordeel dat N-VA publiekelijk deze dictatoriale sancties moet veroordelen en represailles overwegen tegen de Vivaldi oligarchen.

Plaats een reactie

Delen