Mia Doornaert - Foto Photonews

Mia Doornaert - Foto Photonews

Cultuuroorlog

Mia Doornaert hekelt woke-cultuur: “Slavernij is geen witte misdaad, maar zo oud als de mensheid”

Wim De Smet

Voormalig journaliste Mia Doornaert haalt in een column in De Standaard hard uit naar de heersende woke-cultuur en de verloedering van het onderwijs. “Ik heb het gehad met professoren , leraars en andere opvoeders die de geschiedenis en Europese/blanke cultuur door een woke lens bekijken en zonder pardon veroordelen tot één brok slechtheid van racisme en kolonialisme en white supremacism.

https://redactie.palnws.be/2020/12/van-de-sprinkhanenplaag-van-twitter-verlos-ons-heer/

Doornaert hekelt in haar column onder meer de kritiek op Disneyland in Californië nadat Sneeuwwitje een ongevraagde kus van haar prins kreeg. Ongepast seksueel gedrag, zo klonk het bij de criticasters. “Mag eraan herinnerd worden dat hele generaties de bepaald niet zoeterige sprookjes van de gebroeders Grimm hebben verslonden en daardoor niet voor galg en rad zijn opgegroeid”, meent ze.

Afrikaanse slaven

En vervolgens haalt ze uit naar de woke-cultuur en het white supremacism. “Ik heb het nog meer gehad met al degenen die daarvoor nederig het hoofd buigen en zich blijven uitputten in excuses voor onze blijkbaar aangeboren slechtheid. Mag er bijvoorbeeld aan herinnerd worden dat slavernij geen ‘witte’ misdaad is, maar net zou oud als de mensheid – ze wordt vermeld in het wetboek van Hammurabi. Dat de Arabieren al sinds hun veroveringen van de achtste eeuw massaal Afrikaanse slaven over de Rode Zee vervoerden, en de ergste slavendrijvers in Afrika werden en bleven?”

“Waar was dat privilege enkele eeuwen geleden”, vervolgt ze, “toen op de slavenmarkten in het Ottomaanse rijk in Europa geroofde blanke vrouwen verkocht werden, toen ook mannelijke Europese slaven een belangrijk deel van de import waren van dat islamitische rijk, dat tot in de zeventiende eeuw het machtigste was in Europa?”

Doornaert heeft het naar eigen zeggen ook gehad met de meutes op sociale media die iedereen achtervolgen wie zich onvoldoende woke gedraagt. Ook de groepjes die zich voortdurend ‘gekwetst’ voelen, moeten er aan geloven. “Wie niet tegen een robuust democratisch debat kan, moet niet in een democratische maatschappij willen leven.”

Elementaire burgerzin

En dat brengt haar bij het onderwijs in Vlaanderen en de verloedering ervan. “Wat betekent de term vrijheid nog voor jongeren die geen behoorlijk geschiedenisonderwijs krijgen en dus niet weten hoeveel tijd en strijd er nodig zijn geweest om democratische maatschappijen te vestigen?”

Doornaert besluit haar tekst met een ‘j’accuse’. “Ik wijs al degenen met de vinger die elementaire burgerzin en algemeen belang laten verdrinken in emotioneel geschreeuw, zowel degenen die eraan meedoen als zij die geen weerwerk willen of durven te bieden.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wim De Smet (°1970, Asse) was meer dan 20 jaar dienst als journalist bij Het Laatste Nieuws. Hij is altijd op zoek naar nieuws.

45 gedachten over “Mia Doornaert hekelt woke-cultuur: “Slavernij is geen witte misdaad, maar zo oud als de mensheid””

  1. Mag ik dit geheel onderschrijven! De witte, blanke man wordt de verantwoordelijkheid voor de hele geschiedenis van de mensheid toegeschreven maar hij maakte daar maar een (klein) deel van uit en is dus ook maar voor een (klein) deel verantwoordelijk. Bravo, mevrouw Doornaert. Ik deel uw mening voluit.

  2. ‘Woke’ was aanvankelijk een term door rechts gebruikt om waakzaam te blijven tegenover de correct politieke druk. Maar zoals de homoseksuele lobby het gedaan heeft met de kleuren van de regenboog, heeft links inmiddels dit woord gekaapt als anti-blank begrip.

  3. Volledig mee eens. Jammer dat deze columniste en gewezen journaliste zowat de enige in dat wereldje is die openlijk de woke-cultuur durft aanvallen. De aanhangers en verdedigers van de woke-ideologie zijn de doodgravers van de westerse beschaving en zien steevast de blanke man en al degenen die het met hun nefaste ideologie niet eens zijn als onderdrukkers. Zielig en tevens tragisch om aan te zien hoe het westers establishment zich slaafs onderwerpt aan de woke-ideologie. Journaille, politiek, bedrijfswereld, onderwijs en cultuur… allen willen ze woker zijn dan de hard roepende en jankende wokies zelf. Een toonaangevende beschaving dreigt ten onder te gaan. De geschiedenis herhaalt zich.

  4. Proficiat Mevrouw het is meer dan tijd dat er duidelijke taal gesproken wordt over al dat woke gedoe.
    Eigenlijk zouden al die afro-amerikanen zich de vraag moeten stellen waar zouden wij nu staan mochten onze verre voorouders niet naar Amerika gebracht waren als slaaf; Wel dan hadden wij nu in een of andere afrikaanse corrupte dictatuur geleefd waar we in sloppenwijken zouden leven. En wat die Afrikanen (noord en sub-shaharah) als het hier zo slecht is niemand belet u om terug naar uw land van afkomst te gaan, maar ja dat doen we niet want hier in Europa worden we gratis onderhouden (die slechte domme blanken betalen ervoor).

  5. Prachtig verwoord mevrouw Doornaert. Het zal u door de woke-meute natuurlijk niet in dank afgenomen worden, maar beschouw het maar als een geuzen reactie op al die woke-terreur.

  6. Oei oei oei ai ai ai en dat allemaal zonder PoCo-paardenbril op zo maar objectief-correct een kat” een kat” noemen zonder politiek-correcte censuur ? Ja Mia, ik zie u niet meer eerstdaags op één of ander desinformatie gezemelzeik “duiding”(sic) geleuter verschijnen op de sossenrode PoCo-Propaganda toeter S.R.T……..

  7. Dat ziet u én de schrijfter allemaal verkeerd : het echte probleem is de aandacht die aan iedere (woke) scheet wordt gegeven en zo een kleine groep héél veel macht krijgt door socmed. Iemand zegt iets op twitter of FB en de volgende dag is dit frontpage news.

  8. Dit is ten minste een intellectuele vrouw die zegt waar het voor staat : WOKE is één en al gezeik van gefrustreerde verachterlijkte en achter gestelde vereenzaamde geesten die niet meer tot een degelijke analyse van ook maar iets in staat zijn!
    Over het onderwijs: Ik ben zelf leraar. En ik heb in twee systemen gestaan: les gekregen op het Atheneum Antwerpen, Latijn-Grieks, dus oud stelsel. Daarna moeten lesgeven in het VSO!
    Het was onvoorstelbaar welke duik de kwaliteit én quantiteit nam na 1971(= invoering VSO). De leerlingen moesten eerst niets meer kennen, daarna moesten ze niets meer kunnen! Daar zijn wij nu tot op het dieptepunt aangekomen : totaal nihiliteit.

  9. Prachtig artikel en legt de vinger op de wonde.Ik denk dat haar dagen bij DS geteld zijn,nu nog een NVA kaart hebben en Vlaanderen heeft een nieuwe Jeanne d’Arc.

  10. Zoals we van mevrouw Doornaert gewoon zijn is zij eens te meer een van de weinigen die geen meel in de mond heeft over politieke correctheid. Volledig akkoord met uw analyses van het hedendaagse verdriet van de westerse wereld.

  11. Om de beschavingsgeschiedenis van de mensheid te begrijpen moet je veel lezen, moet je vrij denken, het hoogste goed van de mens. Waar we nu staan is de resultante van ontelbare invloeden, economische, religieuze, politieke, sociale en noem maar op. Het isoleren van de blanke, hem overladen met alle zonden van Israël is wel echt kort door de bocht. Een gedachte uitwisseling met mensen die zich opstellen als ‘perfect’ is onmogelijk.
    Dogmatisch denken, een contradictio in terminis, brengt ons nergens. Ik parafraseer, “laat deze kelk aan de blanke voorbijgaan”. En, och ja, vroeger had je in elk dorp ook een dorpsgek, alleen kreeg die geen forum.
    Een oprecht proficiat voor mevrouw Mia Doornaert

  12. Dit is inderdaad de trieste waarheid. Als onderwijzer heb ik ook die ganse evolutie meegemaakt. In het katholieke onderwijs zijn het voornamelijk de “specialisten” van de Guimardstraat die hier een uiterst zware verantwoordelijkheid dragen, niet in het minst de islamknuffelaar Boeve.

  13. Mia Doornaert is een buitengewoon intelligente en moedige vrouw. Het is altijd verfrissend naar haar mening te luisteren of ze te lezen. Spijtig genoeg zijn er, in het huidig politiek klimaat, slechts weinigen zoals zij die hun mening ronduit durven zeggen en schrijven.

  14. het extreemrechts gespuis heeft via deze ultra-liberale “barones” nog eens een spreekbuis gevonden om hun sjacherijnig egoïstisch en anti-sociaal haatbeeld verspreid te zien.
    Diegenen welke slavernij toch zo normaal vinden, mogen altijd zelf slaaf spelen.

Plaats een reactie

Delen