Illustratief. Foto Shutterstock

Illustratief. Foto Shutterstock

Binnenland politiek

Morgen overlegcomité: “Het over alle cultuur hebben, niet enkel over Tomorrowland.”

Wannes Neukermans

Eerste minister Alexander De Croo (Open Vld) liet weten dat er een mogelijkheid bestaat dat er in augustus van deze zomer grote festivals georganiseerd kunnen worden. Volgens minister-president van de Franse gemeenschap Pierre-Yves Jeholet (MR) moet de focus niet enkel liggen op die massafestivals, maar op alle culturele evenementen.

Het overlegcomité komt morgen samen om het te hebben over verdere versoepelingen. Met name de culturele sector zou verder opengesteld worden. Zo opende premier Alexander De Croo dit weekend de mogelijkheid voor de organisatie van grote festivals in België, maar pas in de tweede helft van de zomer.

Pierre-Yves Jeholet pleit echter om alle cultuur te laten profiteren van versoepelingen. “Alle festivals zijn belangrijk, ik ben fan van festivals. Maar dat is niet het enige dat telt. Ik heb de indruk dat we het dit weekend alleen maar over festivals hebben gehad. Er is de sociale bubbel die veel mensen groter willen. Er is ook de cultuur van de maand juni en niet alleen de festivals.

Protocol gemaakt op maat van Tomorrowland?

Om deze zomer een festival te kunnen bijwonen zal je in het bezit moeten zijn van een Europees certificaat met een recente negatieve test of een bewijs van vaccinatie. “Is het op maat gemaakt voor Tomorrowland? , Vraagt ​​Fabrice Grosfiley. “Er was een verzoek vanuit Vlaanderen om alle perspectieven voor de culturele sector op het overlegcomité enkele weken geleden uit te stellen, antwoordt Pierre-Yves Jeholet . “Ik wil morgen aan iedereen cultuur geven, en niet alleen aan de grote festivals. Ik heb de indruk dat Vlaanderen erg geïnteresseerd is in grote culturele evenementen, ik ben geïnteresseerd in alle evenementen, in alle cultuur.

Die toelating voor festivals zou er pas komen tijdens het tweede deel van de zomervakantie. “De Franstalige festivals zijn een beetje ongerust, want er zijn er veel die in juli plaatsvinden“, aldus Jeholet. Ook zet hij het einde of het vergroten van de sociale bubbel, de terugkeer van het publiek naar sportevenementen en de heropening van de horeca binnen. Ook reizen naar het buitenland zonder quarantaine moet van hem op de agenda staan.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

Plaats een reactie

Delen