'Moslimextremisten en linkse activisten' schreeuwen antisemitische haatleuzen bij anti-Israëlisch protest in Duitsland

Volgens de Duiste regering komt het 'antisemitsich' protest van islamisten en linkse activisten. Foto: Twitter

Cultuuroorlog

‘Moslimextremisten en linkse activisten’ schreeuwen antisemitische haatleuzen bij anti-Israëlisch protest in Duitsland

Kristof Luypaert

Sinds de escalatie van het conflict in het Midden-Oosten tussen Israël en de Palestijnse terreurorganisatie Hamas vonden er in verschillende Duitse steden antisemitische demonstraties plaats. In Gelsenkirchen schreeuwden demonstranten, hoofdzakelijk moslimextremisten, zwaaiend met Palestijnse, Turkse en Algerijnse vlaggen “scheiss Jude”. Terwijl ze probeerden bij de synagoge te komen.

Een Duitse Joodse organisatie, “Zentralrat der Juden in Deutschland”, maakte de beelden bekend via Twitter. In Bonn gooiden demonstranten stenen naar een synagoge en in Mannheim is een ruit van een synagoge vernield. In Düsseldorf is zelfs brand gesticht aan een stenen monument. Dat monument bevindt zich voor een synagoge die door de nazi’s tijdens de Kristallnacht in 1938 is vernield.

Israëlische vlaggen zijn verbrand tijdens diverse demonstraties. De Duitse president Steinmeier heeft de incidenten streng veroordeeld: “Iedereen die een vlag met een Davidsster verbrandt en antisemitische leuzen schreeuwt, misbruikt niet alleen het demonstratierecht, maar pleegt ook misdrijven die vervolgd moeten worden.”

“Daders bestaan uit Islamisten en linkse activisten”

De Duitse politie heeft de bewaking bij synagoges en Joodse instellingen verder opgeschroefd. Het ministerie van Binnenlandse Zaken zegt alles te doen “wat menselijk mogelijk is” om Joodse gebouwen te beveiligen. De Duitse regering zegt dat het “daderspectrum deels uit islamisten en uit linkse activisten” bestaat.

Ook in Nederland vonden manifestaties plaats. In Den Haag zijn bij de Israëlische ambassade Israëlische vlaggen kapotgescheurd. Vrijdagnamiddag vindt ook een pro-Palestijnse demonstratie gepland bij de Jaarbeurs in Utrecht.

Ook in de Nederlandse hoofdstad Amsterdam trokken vanmiddag al kolonnes toeterende auto’s met Palestijnse vlaggen door de stad.

De aanslag op een synagoge in Bonn op dinsdag is dus verre van een alleenstaand incident. Aanleiding waren beelden van het escalerende conflict in het Midden-Oosten. Vervolgens gooiden de daders het glasraam in de ingang van de synagoge aan diggelen. Ook daar staken de daders de vlag van de staat Israël in brand.

Getuigen konden de politie waarschuwen die de mannen kort daarna kon arresteren. Het trio legde bekentenissen af. Er waren ook aantekeningen met Arabische scheldwoorden op de plaats van het delict. Volgens informatie van FOCUS-Online stond op een stuk papier: “Degene die de Aksa-moskee aanvalt, vallen wij aan.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Kristof Luypaert (1976) is criminoloog (UGent). Als ex-politiecommissaris en onderzoeksjournalist volgt hij de thema's justitie, politie, misdaad en criminaliteit op de voet. Ook het leven in en rond de Wetstraat kent nog weinig geheimen voor hem.

4 gedachten over “‘Moslimextremisten en linkse activisten’ schreeuwen antisemitische haatleuzen bij anti-Israëlisch protest in Duitsland”

  1. dat was te verwachten,een poging om ons te onderwerpen en af te wachten hoe er zal gereageerd worden tegen de moslims,de volgende keer is het burgeroorlog.Ik zal beginnen met voedingsprodukten te hamsteren.We hebben ze veel te ver laten gaan en nu kunnen we niet meer terug,we geven hen nog geld om op ons te slaan en te schieten,hoe dom zijn we toch in naam van de democratie.Elsje zou eens onder handen genomen moeten worden door enkele heetgebakerde en gewapende moslims,

  2. Met te roepen: “scheiss Jude” en synagoge’s aan te vallen speelt men in de kaart van racisten en zionisten. Gedenk dat er in Israël joodse mensen in de gevangenis zitten omdat ze weigeren militaire dienst te verrichten in Palestijnse gebieden uit solidariteit met de Palestijnse bevolking. Niet de Jood is verantwoordelijk voor het beleid van Netanyahu, maar wel zijn regering en zionistische milities.

Plaats een reactie

Delen