Premier van Nieuw-Zeeland scheldt rivaal uit: "Arrogante lul"

Shutterstock

Uncategorized

Nieuw-Zeelandse premier: “Verschillen met China steeds moeilijker te verzoenen”

Pieter Van Berkel

Volgens de Nieuw-Zeelandse premier Jacinda Ardern worden de verschillen tussen China en haar land steeds moeilijker te overbruggen.

Op de China Business Summit in Auckland zei Ardern dat er zaken zijn waarover China en Nieuw-Zeeland het “niet eens zijn, niet eens kunnen zijn en niet eens zullen worden”.

“Het zal niemand hier ontgaan zijn dat naarmate de rol van China in de wereld groeit en verandert, de verschillen tussen onze systemen – en de belangen en waarden die deze systemen vormgeven – steeds moeilijker met elkaar te verzoenen zijn”, zei Ardern. “Dit is een uitdaging waarmee wij, en veel andere landen, ook worstelen.”

De regering van Ardern werd onlangs een te slappe houding ten aanzien van China verweten. Terwijl andere landen in het ‘Five Eyes’-bondgenootschap, zoals Australië, het Verenigd Koninkrijk, Canada en de Verenigde Staten, een steeds hardere positie innemen, blijft Nieuw-Zeeland zich vriendelijk opstellen tegenover de Aziatische reus. De toespraak van Ardern van maandag lijkt minstens ten dele bedoeld om die kritiek te pareren.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Pieter Van Berkel (°1990, Genk) is historicus en volgt de (inter)nationale politiek en 'culture wars' op de voet. Interesse in politiek, geschiedenis, filosofie en religies in al hun vormen. Sciencefictionfanaat.

Plaats een reactie

Delen