Noord-Koreaanse rakettest mislukt: explosie na lancering

De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un. Shutterstock

Uncategorized

Noord-Korea woest na uitlatingen van Biden: “De VS maakt zich klaar voor een totale krachtmeting”

Niels Geerinck

De relatie tussen Noord-Korea en de regering-Biden bevindt zich op een dieptepunt. Volgens Noord-Korea is de Amerikaanse president uit op een vijandig beleid en een oorlogszuchtige politiek. De situatie ontstond na uitlatingen van Biden in het Congres.

Volgens de Noord-Koreaanse autoriteiten worden er valse beschuldigingen en “oorlogsretoriek” gericht aan het adres van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-Un. Een stafmedewerker van de Amerikaanse minister voor Buitenlandse Zaken zou kritiek geleverd hebben omtrent de mensenrechten in Noord-Korea.

De Washington Post zegt dat het Witte Huis binnenkort een ‘gezant voor de mensenrechten’ naar Pyongyang zal sturen. De Noord-Koreaanse autoriteiten reageren op de aantijgingen. “De kritiek op de mensenrechten is een provocatie die laat zien dat de Verenigde Staten zich klaarmaken voor een totale krachtmeting met Noord-Korea, en zal net zo worden beantwoord,” aldus een woordvoeder van het staatspersbureau KCNA.

Nucleaire testen

Een tweede doorn in het oog van de Noord-Koreanen zijn de recente uitlatingen van president Joe Biden in het Amerikaanse Congres. Biden noemde de rakettesten met nucleaire raketkoppen, die het Aziatisch land vaak houdt, een “ernstige bedreigingen voor de Amerikaanse veiligheid en de veiligheid van de wereld”. Hij verwees hierbij ook naar Iran. De Noord-Koreaanse autoriteiten vonden de uitlatingen van Biden “een grote blunder” en “ontoelaatbaar”.

Biden was duidelijk in zijn taal en liet verstaan dat de VS zowel “diplomatie” als “harde afschrikking” zullen gebruiken om de volledige denuclearisering van Noord-Korea te bekomen. De VS rekent hiervoor op steun vanuit Japan en Zuid-Korea.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Niels Geerinck (1994) koestert een passie voor de binnen- en buitenlandse (geo)politiek. Zijn interessegebied richt zich in het bijzonder naar de politieke en culturele tendensen in de Hongaarse, Angelsaksische en Scandinavische sferen. Cultuur- en boekenliefhebber.

1 gedachte over “Noord-Korea woest na uitlatingen van Biden: “De VS maakt zich klaar voor een totale krachtmeting””

Plaats een reactie

Delen