Olaf Scholz - Foto: Shutterstock

Olaf Scholz - Foto: Shutterstock

Uncategorized

Olaf Scholz (SPD) in de running om Duits bondskanselier te worden

Niels Geerinck

De Duitse sociaaldemocraten hielden vandaag een online conferentie. Op die bijeenkomst kwam Olaf Scholz uit de bus als kandidaat-bondskanselier.

Olaf Scholz was reeds burgemeester van Hamburg. In de huidige regering is hij minister van Financiën en tevens ook de vicekanselier. “Ik kan ervaring, kracht en ideeën bijdragen”, zo zegt hij. Scholz wil vooral tegengewicht bieden aan de groenen (Die Grüne). Volgens de peilingen lopen die Grünen verder uit op de SPD. Toch bevat het programma van de sociaaldemocraten ook heel wat groene accenten. Zo willen ze Duitsland volledig klimaatneutraal maken tegen 2045.

Beloften

Scholz kondigde meteen heel wat beloften aan. Naar eigen zeggen zou hij een omvangrijke investering in het Duits gezondheidssysteem willen doen. Ook de scholen en het openbaar vervoer hebben nood aan een nieuwe kapitaalinjectie volgens hem. Daarnaast wil hij werk maken van een minimumloon van 12 euro.

Volgens de meest recente peilingen krijgen de sociaaldemocraten 16 procent van de stemmen. De CDU van Merkel is goed voor 23 procent. Die Grüne blijken vooralsnog de grootste te worden. Zij vertegenwoordigen zo’n 26 procent van de kiezers.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Niels Geerinck (1994) koestert een passie voor de binnen- en buitenlandse (geo)politiek. Zijn interessegebied richt zich in het bijzonder naar de politieke en culturele tendensen in de Hongaarse, Angelsaksische en Scandinavische sferen. Cultuur- en boekenliefhebber.

Plaats een reactie

Delen