PAL EROP #22 - Tavistock transgenderwaanzin

Illustratiebeeld. Shutterstock

Cultuuroorlog

Onderzoek toont steeds meer schadelijke effecten van puberteitsblokkers voor kinderen met genderdysforie

Simon Segers

Ondanks het groeiende aantal patiënten met genderdysforie stappen overheden af van puberteitsblokkers en hormonentherapie. Wetenschappelijk onderzoek toont steeds meer aan dat deze behandelingen schadelijk zijn voor ontwikkelende lichamen.

In de afgelopen jaren is het aantal patiënten met ‘genderdysforie’ exponentieel toegenomen. Tijdens de periode 1980 tot 2015 steeg het aantal doorverwijzingen naar de genderkliniek van de Vrije Universiteit Amsterdam met een factor 20. De Tavistock Clinic voor kinderen in Londen ontvangt 30 keer meer patiënten dan 10 jaar geleden. Ook het profiel van deze patiënten is veranderd in deze periode, zo gaat het nu vooral om tienermeisjes. Veel van hen worden behandeld met puberteitsblokkers en hormonentherapie.

Abnormaal lage botdensiteit

Steeds meer overheidsinstanties in de westerse wereld vertonen een verhoogde scepsis tegenover geslachtstransities. Zo heeft Finland vorig jaar de richtlijnen bijgesteld om psychologische behandeling te verkiezen boven medicamenteuze. Het hooggerechtshof van Engeland en Wales besloot in december dat kinderen jonger dan 16 jaar niet moedwillig kunnen beslissen over het al dan niet nemen van puberteitsblokkers. In de Amerikaanse staat Arkansas is het ondertussen bij wet verboden om puberteitsblokkers en hormonentherapie aan kinderen toe te dienen.

Critici van de therapieën wijzen op een gebrek aan wetenschappelijke bewijsvoering. Een reviewstudie door de Zweedse gezondheidsautoriteiten in 2019 concludeerde dat de mentale gezondheid van de patiënten niet verbeterde na behandeling. Vele kinderen zouden, zonder interventie, vrede nemen met hun biologisch geslacht wanneer zij de volwassen leeftijd bereiken. Puberteitsblokkers kunnen mogelijk ook schadelijk zijn voor een ontwikkelend lichaam. Een onderzoek van de Universiteit van Oxford concludeerde dat een derde van de deelnemers abnormaal lage ontwikkeling kende van de botdensiteit. Bij de laagste 2 procentpunten van hun leeftijdscategorie. Studies op dieren suggereren ook een verhoogde kans op hartziekten, beroertes en onvruchtbaarheid.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Simon heeft een brede interesse voor politiek en cultuur. Hij is ook gepassioneerd door wetenschap en luchtvaart.

3 gedachten over “Onderzoek toont steeds meer schadelijke effecten van puberteitsblokkers voor kinderen met genderdysforie”

  1. ‘Geslachtstransitie’ komt feitelijk neer op genitale verminking en castratie, of het nu chirurgisch dan wel chemisch is. Dat er zo veel abnormale kinderen bijkomen met die problemen of ze nu jongetje, meisje, of beiden zijn, komt omdat twijfel omtrent hun geslacht en onvrede met wie ze zijn hen via de media en het onderwijs aangepraat worden als ‘normaal’. Die gendergekte moet stoppen, en die kinderen moeten psychiatrische hulp krijgen.

Plaats een reactie

Delen