Onderzoeksrechter en speurders bezoeken vaccinatiecentrum Sint-Truiden: wie lekte informatie over Veerle Heeren?

Burgemeester Veerle Heeren (CD&V) tijdens de opening van een toeristisch onthaalkantoor. Foto: CD&V/Veerle Heeren

Justitie

Onderzoeksrechter en speurders bezoeken vaccinatiecentrum Sint-Truiden: wie lekte informatie over Veerle Heeren?

Kristof Luypaert

Donderdagavond hebben een onderzoeksrechter uit Hasselt, speurders van de federale gerechtelijke politie (FGP) van Limburg en het parket een ‘oriënterend bezoek’ gebracht aan het vaccinatiecentrum in Sint-Truiden. Omdat het een medische instelling betreft, was er ook iemand van de Orde der Geneesheren aanwezig. Het ging niet om een huiszoeking.

https://redactie.palnws.be/2021/05/burgemeester-veerle-heeren-cdv-bekent-schuld-ik-zou-dit-niet-opnieuw-doen-en-wil-me-verontschuldigen/

Dat bezoek gebeurt niet toevallig. Het kadert in het gerechtelijk onderzoek naar de mogelijke schending van het medisch beroepsgeheim. Vanuit het vaccinatiecentrum zijn immers de vaccinatiegegevens van burgemeester Veerle Heeren (CD&V) en enkele personen uit haar entourage ‘gelekt’ aan een lokale website Trudocs in Sint-Truiden.

Heeren is inmiddels politiek ernstig in de problemen geraakt en hoewel ze lange tijd zweeg over de aantijgingen bekende ze gisteren toch publiek dat ze reeds in maart gevaccineerd is. De uitleg die ze daar aan gaf voor de camera’s van VTM, en dan vooral de bijzonder onhandige manier waarop ze dat deed, brachten haar nog meer in de problemen.

Gisteren liet ook CD&V-voorzitter Joachim Coens in Terzake verstaan dat de burgemeester zich vooral moet verantwoorden tegenover de gemeenteraad van Sint-Truiden. Opmerkelijk was dat Coens zijn partijgenote publiek berispte en sprak van een fout, waarvoor ze zich moest verontschuldigen. De burgemeester zelf sprak in haar verklaring over een ‘inschattingsfout’.

Journalist en klokkenluider ondervraagd door onderzoeksrechter

https://redactie.palnws.be/2021/05/journalist-die-vaccinfraude-burgemeester-aan-het-licht-bracht-wordt-ondervraagd-door-parket/

Ook een journalist van de lokale nieuwswebsite Trudocs heeft inmiddels bezoek gekregen van de speurders. Hij maakte de gelekte documenten over de vervroegde vaccinatie van Heeren en diverse vrienden en kennissen bekend. Dat gebeurde via de lokale website Trudocs.

Het Limburgse parket wilde dat donderdagavond echter niet officieel bevestigen volgens Belga. Intussen maakte journalist Wouter Verschelden deze informatie bekend. (zie artikel hiernaast)

“Medewerkers van het vaccinatiecentrum verleenden hun volledige medewerking. Ze legden onder meer uit hoe het computersysteem werkt. In dat systeem zijn medische gegevens van burgers aanwezig. De mensen moeten zekerheid hebben dat die geheime medische informatie niet in het onderzoek terechtkomt”, legt persmagistraat Bruno Coppin van het Limburgse parket uit.

“Met de persoon van de Orde der Geneesheren heeft men nagegaan op welke manier het onderzoek verder kan verlopen. Zonder dat die geheime gegevens zouden kunnen lekken. Het medisch beroepsgeheim geldt immers ook ten aanzien van politiemensen en justitie. Bij de speurders zaten ook mensen van de computer crime unit. Want er is ook klacht ingediend wegens hacking”, aldus de persmagistraat.

Het bezoek van de onderzoeksrechter diende alleen om zich in te inlichten over hoe het centrum werkt. Het ging niet om een huiszoeking, er zijn geen verhoren afgenomen en er gebeurden ook geen inbeslagnames.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Kristof Luypaert (1976) is criminoloog (UGent). Als ex-politiecommissaris en onderzoeksjournalist volgt hij de thema's justitie, politie, misdaad en criminaliteit op de voet. Ook het leven in en rond de Wetstraat kent nog weinig geheimen voor hem.

7 gedachten over “Onderzoeksrechter en speurders bezoeken vaccinatiecentrum Sint-Truiden: wie lekte informatie over Veerle Heeren?”

  1. Belgie officieel een tyrannie:
    Overheid onderzoekt wie informatie lekte.
    Overheid ziet geen graten in de geprivilegeerde toegang van burgemeester tot vaccin.
    Terzelfdertijd: er gebeurden al meer gerechtelijke stappen tegen T Scheldt dan tegen de sjoemelarin.

  2. De journalist is de slechte, Heeren het slachtoffer en bij de volgende verkiezingen zal ze zich vrolijk weer kandidaat stellen én verkozen worden, het arm dutske.

  3. Wat ik niet begrijp is wat er nu strafbaar is om te zeggen die of die heeft zijn vaccinatie al gehad ? Ze geven toch geen gegevens van wat die persoon wat die eventueel heeft van ziektes of zo ? En wat dan met die EU pas daar weet toch ook iedereen wie is gevaccineerd of niet . Dit is gewoon machtsmisbruik van een burgemeester die vuile spelletjes speelt om zich zelf en deze die ze geholpen heeft te beschermen . Dit heeft niks met prive bescherming te maken he dan moeten ze die EU pas ook afschaffen .

  4. Wat ik niet begrijp is wat er nu strafbaar is om te zeggen die of die heeft zijn vaccinatie al gehad ? Ze geven toch geen gegevens van wat die persoon wat die eventueel heeft van ziektes of zo ? En wat dan met die EU pas daar weet toch ook iedereen wie is gevaccineerd of niet . Dit is gewoon machtsmisbruik van een burgemeester die vuile spelletjes speelt om zich zelf en deze die ze geholpen heeft te beschermen . Dit heeft niks met prive bescherming te maken he dan moeten ze die EU pas ook afschaffen .

  5. De wraak van de tsjeef. Eerst dacht ik dat met een eenvoudige biechtstoelgang met penitentie en absolutie alles zou vergeven en vergeten zijn, maar nu komt dat kreng lafhartig in de tegen-aanval… Heeft ze dat van El Kaoukakabiki geleerd? Hoe arrogant politiekers kunnen zijn! Dat noem ik zondermeer de middenvinger opsteken naar het plebs van Sint Truiden! “Ik heb het gehad: en jullie niet… sukkelaars! Ik ben tenminste burgemeester en jullie hebben me verkozen. Maar wie mijn faam schaadt zal boeten…” Laag vrouwens. Daarmee heb je uw eigen politieke ondergang getekend. Wie gelooft nu nog in je christelijke waardigheid? Ga maar in de rij staan met Beke, dat is er nog zoeen… het vagevuur zullen jullie twee wel overslaan: Naar de hel zonder tussenstop.

Plaats een reactie

Delen