Brussel. Foto Shutterstock.

Foto: Shutterstock

Uncategorized

Ontevredenheid over situatie Brussels Nederlandstalig onderwijs

Ruben Notteboom

Verschillende Vlaams-nationalisten hebben hun onvrede geuit over de toestand van het Nederlandstalig onderwijs in Brussel. Vlaams Belang-fractievoorzitter in het Brussels Parlement Dominiek Lootens-Stael vindt dat “de kwalitatieve capaciteit en voorrang voor Nederlandstaligen moeten worden versterkt.” Ook Europarlementariër Assita Kanko (N-VA) uit haar ongenoegen.

“Zowel kwalitatieve capaciteit als voorrang voor Nederlandstaligen moeten worden versterkt,” zegt Lootens-Stael. “Een goede keuze voor school en studierichting zijn doorslaggevend voor de latere beroepsloopbaan!” Ook Assita Kanko (N-VA) kan er niet mee lachen. “Nee, het komt niet “elk jaar in orde in Brussel”. Wij en vele anderen hebben vorig jaar nooit een school gevonden in het Nederlandstalig onderwijs in Brussel. Pijnlijk,” klinkt het.

Een nieuw, pijnlijk record voor Brussels Nederlandstalig onderwijs

De Vlaams-nationalisten reageren op het feit dat de inschrijvingscijfers voor het Nederlandstalig basisonderwijs met 8% gedaald zijn in Brussel. Toch kregen ruim 3.500 van de 6.300 aangemelde kinderen nog geen plek toegewezen. Ook in het secundair onderwijs vinden er gelijkaardige taferelen plaats. Er werden 2.275 kinderen aangemeld voor een plaats in het Nederlandstalige secundair. Van hen kregen 655 kinderen geen plaats toegewezen. Dat is een pijnlijk, nieuw record in Brussel

 “Men mag dit probleem niet relativeren”, waarschuwt Lootens-Stael. Anders dan het basisonderwijs, waar naast kwaliteit vooral de nabijheid een rol speelt, is het bij secundaire scholen toch het onderwijsaanbod dat doorslaggevend is. En kwaliteit staat hier voorop omdat de basis wordt gelegd voor de latere beroepsoriëntatie. Ouders weten maar al te goed welke secundaire scholen een goed studieklimaat en een gepast aanbod hebben. Je kan leerlingen niet zomaar gelijk waar naartoe sturen!”

Vlaams Belang wil een absolute voorrangsregeling voor Nederlandstaligen

Vlaams Belang wil zorgen voor een “een versterking van het bestaand aanbod van gepaste studierichtingen die tot een succesvolle beroepsstart kunnen leiden. Ook het taboe op een absolute voorrangsregeling voor Nederlandstaligen moet wijken.”.

Lootens-Stael roept Sven Gatz (Open Vld) om in overleg te treden en wil samenwerken met de partners op het terrein, de scholen en de inrichtende machten, de VGC en het departement Onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap om de situatie op te lossen.

Assita Kanko (N-VA) betreurt de situatie enorm

Assita Kanko (N-VA) publiceerde op Facebook een foto van 16 maart 2019. Toen moest ze kamperen op een school in Aalst omdat er geen Nederlandstalige onderwijsplaatsen meer beschikbaar waren in Brussel. “Er is geen plaats voor je kind. Weer gedupeerde Nederlandstalige ouders en kinderen,” betreurt Kanko. “Weer zitten vele ouders zonder een Nederlandstalige school voor hun kind. Dit krijg je ook moeilijk aan je kind uitgelegd en de onzekerheid is niet goed. Op de radio hoor ik minister Gatz zeggen dat alles uiteindelijk goed komt, dat het elk jaar goed komt in Brussel. Sorry, maar dat klopt niet.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Ruben Notteboom (°1998, Eeklo) is afgestudeerd als master tolk aan de Universiteit Gent en zit momenteel in zijn tweede master Internationale Betrekkingen en Diplomatie aan de Universiteit Antwerpen.

2 gedachten over “Ontevredenheid over situatie Brussels Nederlandstalig onderwijs”

  1. Nederlandstalig onderwijs is voor Nederlandstaligen. Wat is het probleem? Er zijn toch weinig Nederlandstaligen in Brussel. Dus plaats genoeg. Onze Franstalige medeburgers zijn zich terecht bewust van het abonimabele Franstalig onderwijs. Jammer maar helaas, Nederlandstaligen krijgen voorrang. Niet?

Plaats een reactie

Delen