Links Noa Lang, rechts verbranden van Israëlische vlag op Palestijnen-betoging

Links Noa Lang, rechts verbranden van Israëlische vlag op Palestijnen-betoging

Uncategorized

Ophef omdat voetballer Noa Lang ‘antisemitisch’ lied zingt, geen ophef over verbranden Israëlische vlaggen op Palestina-betoging

/

Club Brugge-voetballer Noa Lang is onder vuur komen te liggen omdat hij tijdens het vieren van de landstitel afgelopen nacht het lied ‘liever dood dan Sporting-jood’ meezong, verwijzend naar rivaal Anderlecht die spottend ‘de joden’ worden genoemd. Heel wat prominente politici spreken schande van Noa Lang, wat opvallend is gezien het feit ze oorverdovend stil waren over het verbranden van Israëlische vlaggen op Palestina-betogingen in ons land.

Na het 3-3 gelijkspel gisterenavond tegen Anderlecht kroonde Club Brugge zich voor de 17e keer tot landskampioen voetbal. Tijdens het titelfeest zetten de supporters het lied ‘nog liever dood dan Sporting-jood’ in, wat enthousiast werd meegezonden door speler Noa Lang. Anderlecht en haar supporters hebben de geuzennaam ‘joden’ en het lied is dus een speldenprik richting aartsrivaal Anderlecht.

Maar heel wat mensen zien er nu ook antisemitisme in. MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez was één van de eersten die erop reageerde. “De ‘aartsvijand’ associeren met Joden. In dronken toestand of niet. Dit zou ik als voorzitter van mijn voetbalclub nooit accepteren. Ik verwacht uitleg en excuses van Noa Lang en een sanctie van Club Brugge en de KBVB”, aldus Bouchez op Twitter.

Na Bouchez volgden nog heel wat prominente politici, waaronder voormalig premier Sophie Wilmès en een resem PS-politici. Opvallend: tijdens verschillende betogingen van Palestijnen in ons land de voorbije weken werden tal van antisemitische leuzen gezongen en werden zelfs regelmatig ostentatief Israëlische vlaggen verbrand en trots op sociale media gezet, maar daarover liet geen enkele van de hierboven vernoemde politici zich negatief uit.

Reactie Club Brugge en Pro League

Club Brugge reageerde inmiddels op de ontstane ophef. Ze nemen de speler in bescherming. “Boeren voor supporters van Club Brugge, Kakkers voor supporters van KV Mechelen, Smurfen voor supporters van Genk, Joden voor supporters van Anderlecht. Het zijn allemaal geuzennamen die vaak ook door de supporters van de ploeg zelf worden aangenomen”, klinkt het. “Als Noa Lang gisterenavond na het behalen van de landstitel mee zong met onze supporters dan is daar geen enkele antisemitische ondertoon aan gekoppeld.”

Toch zal de Pro League naar eigen zeggend de club en speler aanspreken. “Racisme en antisemitisme hebben geen plaats in onze samenleving”, valt er te lezen op de website. “Gezangen die bevolkingsgroepen viseren mogen niet langer als bagatelliserend weggezet worden. De Pro League zal de club aanspreken op het gedrag van de speler en supporters over de gezangen.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




1 gedachte over “Ophef omdat voetballer Noa Lang ‘antisemitisch’ lied zingt, geen ophef over verbranden Israëlische vlaggen op Palestina-betoging”

  1. Voetbalclubs en carnavalgroepen viseren, is relatief veilig, en dus daar roept de hele (internationale) goegemeente schande over. Maar de ware antisemieten aanpakken, is een stuk risicovoller en dus zwijgt men zedig.

Plaats een reactie

Delen