Von der Leyen en Pelosi. Foto Shutterstock.

Von der Leyen en Pelosi. Foto Shutterstock.

Uncategorized

Opnieuw kanonvuur tussen EU en Rusland: 8 EU-kopstukken verbannen

Ruben Notteboom

Rusland heeft 8 EU-kopstukken verbannen, zoals EU-Parlementsvoorzitter David Sassoli. Ze mogen het land niet meer binnen. Dat is opnieuw kanonvuur tussen de EU en Rusland, waardoor de spanningen alweer stijgen.

De laatste tijd gaat het weer slecht tussen de EU en de Russische Federatie. Eerst waren er problemen in de Zwarte Zee, omdat de NAVO een oefening wilde uitvoeren. Rusland reageerde met een mobilisatie van de onderzeeërvloot en stuurde later ook 15 oorlogsschepen het gebied in. Daarnaast oefende het Russische leger zeer dicht bij de grens met Oekraïne, waardoor de angst groot was in Kiev voor een interferentie in de oorlog in Oost-Oekraïne.

Joe Biden kondigde nieuwe sancties aan

Ook met de Amerikanen gaat het steeds slechter. Joe Biden beschuldigde Moskou van een cyberaanval en kondigde nieuwe sancties aan. Rusland kon daar niet mee lachen en reageerde. Ten slotte kwam het tot een diplomatieke confrontatie tussen Rusland en Tsjechië.

Gisteren maakte Rusland nu ook bekend dat 8 EU-kopstukken niet langer welkom zijn op Russisch grondgebied. Moskou beweert dat EU een eenzijdig en onwettig offensief voert om Russische burgers en organisaties te treffen. Daarom wil Rusland naar eigen zeggen zichzelf verdedigen om “te voorkomen dat de EU de Russische ontwikkeling kan verhinderen”.

Ursula von der Leyen boos op Rusland

Ursula von der Leyen reageert scherp. “Ik verwerp deze onaanvaardbare beslissing van de Russische Federatie volledig om 8 EU-beambten te verbannen.” Op Twitter plaatst ze een algemene statement over de netelige kwestie. “De acties van Rusland zijn onaanvaardbaar en hebben geen juridische rechtvaardiging. Het viseert de EU in haar geheel en niet alleen de getroffen individuen. Deze beslissing is de recentste en duidelijke demonstratie van hoe de Russische Federatie ervoor kiest de confrontatie aan te gaan met de EU. Ze weigeren zo om de afbraak van onze bilaterale relaties tegen te gaan.” De Europese Unie waarschuwt voor represailles. “De Europese Unie heeft het recht om tegenmaatregelen te treffen tegen de beslissing van de Russische autoriteiten.”

Meer weten? Lees ook:

https://redactie.palnws.be/2021/04/het-conflict-in-oekraine-escaleert-opnieuw-wat-is-er-eigenlijk-aan-de-hand/

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Ruben Notteboom (°1998, Eeklo) is afgestudeerd als master tolk aan de Universiteit Gent en zit momenteel in zijn tweede master Internationale Betrekkingen en Diplomatie aan de Universiteit Antwerpen.

Plaats een reactie

Delen