Het standbeeld van Cecil Rhodes - Foto: Oxford History Buildings

Het standbeeld van Cecil Rhodes - Foto: Oxford History Buildings

Cultuuroorlog

Oxford College verwerpt oproep tot verwijdering van standbeeld van voormalig premier Kaapkolonie

Niels Geerinck

De Universiteit van Oxford heeft het rapport omtrent de verwijdering van het standbeeld van Cecil Rhodes afgewezen. Rhodes was een mijnbouwmagnaat en tevens een voormalig premier van de Kaapkolonie. Hij speelde een belangrijke rol in de ontwikkeling en uitbouw van de universiteit. Toch bleek de universiteit ook toegeeflijk en komen er verschillende “diversiteitscommissies” en zal het academisch personeel onderwezen worden in “rasbewustzijn”.

Het zijn extreem-linkse studentenorganisaties die al sinds 2015 oproepen tot verwijdering van het standbeeld. Die beweging kreeg sinds deze zomer ook bijval van de Black Lives Matter-beweging. Na deze protesten gaf de Oxford College de opdracht om een onafhankelijk onderzoek te verrichten naar de figuur van Rhodes.

Het rapport van de commissie

In het rapport stond een aanbeveling tot verwijdering van het standbeeld. Ook het plakkaat aan de King Edward Street zou de universiteit best moeten verwijderen, volgens de commissie. Echter reageerde het Oriel College nog dezelfde dag op het rapport. “Het bestuurscollege van Oriel heeft besloten om niet te beginnen met het juridisch proces voor de verwijdering van gedenktekens.”, zo verklaarden ze.

Ze vervolgden hun verklaring dat ze meer aandacht zullen besteden aan “de noodzaak van een duurzame en zichtbare contextualisering van de erfenis van Rhodes” en dat ze zich “ertoe verbinden om de erfenis en gedenktekens van Rhodes te contextualiseren.” Dat zowel met de fysieke aanwezigheden als de virtuele bronnen die over hem bestaan. “Zo volgen we de lijn van behouden én duiden”, klinkt het.

Tegemoetkomingen

Toch komt de universiteit ook tegemoet aan enkele eisen die de commissie in het rapport had vooropgesteld. Zo komt er een “tutor voor Gelijkheid, Diversiteit en Inclusie” en zullen er jaarlijks lezingen gehouden worden over “een onderwerp dat verband houdt met de erfenis van Rhodes, ras of kolonialisme.” Daarbovenop zal het academisch personeel van de universiteit leren over “rasbewustzijn“.

Samir Shah is de vice-voorzitter van het History Matters-project. Hij reageerde positief op de houding die de universiteit aanneemt. “Oriel heeft terecht besloten geen tijd te besteden aan een vruchteloze poging om het verleden te veranderen, maar middelen in te zetten om te proberen de toekomst te veranderen, vooral voor jongeren van etnische minderheden.”, zo zegt hij.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Niels Geerinck (1994) koestert een passie voor de binnen- en buitenlandse (geo)politiek. Zijn interessegebied richt zich in het bijzonder naar de politieke en culturele tendensen in de Hongaarse, Angelsaksische en Scandinavische sferen. Cultuur- en boekenliefhebber.

2 gedachten over “Oxford College verwerpt oproep tot verwijdering van standbeeld van voormalig premier Kaapkolonie”

  1. Ras… wat een raar woord is dat ? Wie heeft dat woord uitgevonden ? Wie gebruikt het ? En tenslotte wat betekent het eigenlijk ? Of we nu in het creationisme, of in de evolutie geloven : hoe zou het toch komen dat er binnen de menselijke soort zulke verschillen zijn ? Ja, dat er gekleurde individuen ontstaan zijn, zodat we elkaar vanop steenworp afstand duidelijk herkennen. Zelf heb ik in drie continenten gewoond en gewerkt. Mij ga je nooit horen zeggen dat dat dezen of genen beter zijn. Wél dat ze zó verschillend zijn dat je daar best rekening mee houd.

Plaats een reactie

Delen