Imran Khan (Shutterstock)

Imran Khan (Shutterstock)

Uncategorized

Pakistaanse premier Khan plant ingrijpende islamisering onderwijs

Sonja Dahlmans

De regering van de Pakistaanse premier Imran Khan wil het leerplan van het onderwijs van het land sterk islamiseren. Het zou gaan om een uniform onderwijssysteem voor het gehele land met een sterke focus op de islam en de Koran.

Het voorstel is om voor alle schooltypes, tot aan het hoger- en universitair onderwijs toe, het curriculum aan te passen. Beginnend bij het basisonderwijs waar leerlingen de hele Koran moeten gaan lezen. Tevens zal worden verwacht dat de kindjes islamitische gebeden zullen moeten leren. Als laatste moeten zij straks ook een aantal ahadith, uitspraken en gedragingen van Mohammed, uit het hoofd kennen.

Een andere, nieuwe eis zal zijn dat scholen een aantal gecertificeerde Hafiz aanstellen. Dit zijn mensen die de hele Koran uit het hoofd kennen om de kinderen te onderwijzen. In 2018 beloofde de regering van Khan een nieuw onderwijssysteem te zullen introduceren. Velen hoopten dat het nieuwe curriculum vakken als kunst, wetenschap en literatuur zou inhouden. In 2019 echter, introduceerde de regering een vergaand geïslamiseerd curriculum. Door het coronavirus heeft dit vertraging opgelopen. Naar verwachting zal het nieuwe curriculum volgend jaar van start gaan.

Rubina Saigol, een lerares uit Lahore, vreest dat dit nieuwe onderwijssysteem ervoor zal zorgen dat leerlingen zal afleveren met een zeer conservatief, geïslamiseerd wereldbeeld. Haar angst is dat deze leerlingen als zij van school afkomen een minderwaardig beeld van vrouwen zullen hebben.

Volgens Pervez Hoodbhoy, een kernfysicus, zullen gewone scholen nu zelfs meer islamitisch onderwijs gaan aanbieden dan de madrassas. Een parlementariër van de zittende regeringspartij, Muhammad Bashir Khan, stelt echter dat voor de morele en ideologische educatie van burgers er zelfs nog meer islamitisch onderwijs nodig is. Het nieuwe curriculum zal voor het hele land, dus ook voor religieuze minderheden zoals christenen, hindoes en sikh, gelden.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Sonja Dahlmans (°1968) is een Nederlandse theologe gespecialiseerd in oosters-orthodox christendom. Ze werkt momenteel een master islamitische theologie af aan de Melbourne School of Theology.

6 gedachten over “Pakistaanse premier Khan plant ingrijpende islamisering onderwijs”

  1. Dit is hun “dank u wel” aan het Westen voor de miljarden dat we hun hebben gegeven in vorm van miitaire bescherming en financiële steun om hun land terug op te bouwen en de seculariteit te ondersteunen. Misschien volgende keer toch maar eens nadenken om landen te helpen waar godsdienst het bestuur bepaalt. En straks, wanneer ze terug aan de afgrond staan, misschien minder naasteliefde ten toon te spreiden en het geld te spenderen aan landen die het echt nodig hebben.

  2. Er zullen geen religieuze minderheden meer zijn in Pakistan. De ( verplichte ) bekering start al in de kleuterschool. Een nieuwe kweekvijver van islamitische terroristen is geboren.

  3. Dit ligt helemaal in de lijn van de denkwijze van de islam : alleen hun religie (nu ja) mag er zijn en de rest moet op een of andere wijze verdwijnen of geminimaliseerd worden.

Plaats een reactie

Delen