Elon Musk belooft bestanden die onderdrukking van de vrije meningsuiting door Twitter bewijzen vrij te geven

Copyright: CC BY-NC 3.0

Uncategorized

Parijs: Katholieke herdenking en processie aangevallen door extreemlinkse militanten

Niels Geerinck

In de Franse hoofdstad Parijs is het gisteren tot een gewelddadig incident gekomen. Dat meldde verschillende mensen via sociale media. Zo werd een katholieke processie ter herdenking van de gebeurtenissen op 29 mei 1871, aangevallen door extreemlinkse militanten. Een man werd met ernstige verwondingen aan het hoofd en schedel overgebracht naar het ziekenhuis.

Gisteren vond in Parijs een herdenking plaats van het befaamde “Massacre de la Rue Haxo” uit 1871. Daarbij werden heel wat priesters en gelovigen zonder proces geëxecuteerd door de revolutionairen in de Parijse Commune.

“Ze kwamen uit het niets”

De herdenking werd georganiseerd door het Bisdom van Parijs. Ongeveer 300 aanwezigen liepen samen in processie richting de Rue Haxo om samen te eindigen aan de kerk van Notre-Dame-Des-Otages.

Echter wanneer de processie ter hoogte van de Boulevard Ménilmontant was, werd ze aangevallen door een talrijke groep van extreemlinkse militanten, zo zeggen aanwezigen via Twitter en in Le Figaro. “Ze wilden duidelijk vechten”, zo laat een getuigen weten aan Le Figaro. “Ze trokken de Franse vlag uit onze handen en vertrappelde deze, allemaal terwijl ze vochten met de aanwezige gelovigen.”, zo gaat hij verder.

Op de beelden is te zien hoe de extreemlinkse militanten zich verzamelden onder een communistische vlag. Daarop beginnen ze leuzen te scanderen richting de processie. De gemoederen verhitten helemaal wanneer de belagers met afval, glazen flessen, vuilbakken en zelfs dranghekkens richting de gelovigen gooien. “Ze kwamen uit het niets”, zo schrijft een getuige op Twitter. Op sociale media duiken foto’s op van mensen die gewond zijn geraakt door de rondvliegende projectielen.

Weinig bescherming door ordediensten

De herdenkingsprocessie was toegelaten door het stadsbestuur en goedgekeurd door de Parijse politie. Toch grepen de ordediensten volgens bepaalde aanwezigen niet of slechts veel te laat in. Zo uitte heel wat mensen kritiek op lakse optreden van de Parijse politie en roepen ze de burgemeester van Parijs Anne Hidalgo op om de extreemlinkse aanval fors te veroordelen.

“Hallo @Anne_Hidalgo en @GDarmanin. Veroordeelt u met klem het feit dat een katholieke pelgrimstocht geautoriseerd door de @prefpolice zo weinig beschermd werd en werd aangevallen met zoveel geweld, tot het punt dat de pelgrims (inclusief ouderen, kinderen) vertrokken uit angst voor hun veiligheid?”, zo schrijft een Twitteraar.

De politie probeerden tussen beide partijen te komen, door het gebruik van peperspray.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Niels Geerinck (1994) koestert een passie voor de binnen- en buitenlandse (geo)politiek. Zijn interessegebied richt zich in het bijzonder naar de politieke en culturele tendensen in de Hongaarse, Angelsaksische en Scandinavische sferen. Cultuur- en boekenliefhebber.

7 gedachten over “Parijs: Katholieke herdenking en processie aangevallen door extreemlinkse militanten”

  1. Priesters en gelovigen? Beetje kennis van wat je schrijft is weer teveel gevraagd?
    “Les exécutions font 50 morts, dont 36 gardes ou gendarmes, 10 prêtres, dont des jésuites, et quatre militants blanquistes identifiés comme informateurs de la police” en dat was dan weer wraak voor “Massacres de Septembre”

  2. Links is synoniem voor geweld tegen mensen met tegengestelde opinies. Toch staat CD&V (in Vlaanderen) op de eerste rij om te slijmen bij linkse predators. Waar haalt links nog kiezers? Juist, in de ontwikkelingslanden.

  3. Links is zoals de islam gewoon gewelddadig , daarom de goede match tussen die twee sekten, links is gewoon crapuul en zeker niet democratisch vraag dat aan de mensen uit het Oostblok na vele jaren van terreur en schending van de mensen rechten !!

  4. Ach, dit is toch een fait-divers voor onze linkse politiekers en regimepers. Waarom zich daarom druk maken? Zolang het niet rechts is, kan en mag er ietsje meer…Goed bezig!

Plaats een reactie

Delen