Parket opent onderzoek naar 'antisemitische opmerkingen' tijdens pro-palestijnse betoging in Brussel

De pro-Palestijnse betoging in Brussel. Foto: Twitter.

Cultuuroorlog

Parket opent onderzoek naar ‘antisemitische opmerkingen’ tijdens pro-Palestijnse betoging in Brussel

Kristof Luypaert

Tijdens een pro-Palestijnse betoging in Brussel, die hoewel ze geen toelating kreeg ‘gedoogd’ is door de Brussel politiediensten merkten diverse mensen het scanderen van antisemitische slogans op. Diverse manifestanten, overwegend van islamitische origine, en zwaaiend met Palestijnse, Turkse en Algerijnse vlaggen scandeerden onder meer in het Arabisch: “Khaybar Khaybar Ya Yahud”. Een woordvoerster van het Brussels parket bevestigt een onderzoek te zijn gestart.

Het filmpje waarover sprake is op sociale media intussen meer dan een half miljoen keer bekeken. Het kreeg ook kritiek vanuit diverse hoek. Daarom stelde PAL NWS gisteren de vraag of het parket het scanderen van deze slogans kwalificeerde als het ‘aanzetten tot haat en geweld tegen de Joodse gemeenschap’?

Het parket laat nu weten “kennis te hebben genomen van de vermelde beelden waarin antisemitische opmerkingen zouden zijn gescandeerd”. Parketwoordvoerster en substituut van de Procureur des Konings Katrien Meulemans bevestigde ons tenslotte “dat de politiediensten een onderzoek hebben ingesteld naar deze zaak en dat het dossier verder door het parket zal worden opgevolgd”.

Eerder vandaag riepen enkele politici al op om deze feiten te onderzoeken. Onder hen onder meer N-VA-Kamerleden Darya Safai en Michael Freilich. Michael Freilich reageerde gisteren overigens bijzonder ontstemd op Twitter nadat publicist Ludo Abicht de opmerkingen “niet eenduidig antisemitisch noemde”.

https://twitter.com/ishtara15/status/1393667640888016897?s=20

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Kristof Luypaert (1976) is criminoloog (UGent). Als ex-politiecommissaris en onderzoeksjournalist volgt hij de thema's justitie, politie, misdaad en criminaliteit op de voet. Ook het leven in en rond de Wetstraat kent nog weinig geheimen voor hem.

7 gedachten over “Parket opent onderzoek naar ‘antisemitische opmerkingen’ tijdens pro-Palestijnse betoging in Brussel”

  1. Kan het parket dan misschien ook eens de facebook pagina van de buschauffeur die voor een onderaannemer van de Lijn rijdt eens tegen het licht houden?Waar blijft de reactie van Somers nu? Is dit voor de minister van (non)Justitie niet aanzetten tot haat?Waarschijnlijk telt dit enkel wanneer de blanke rascistische man zijn mond opentrekt!Els Keytsman geeft ook niet thuis of zit misschien in quarantaine?!Op de rode gesubsidieerde leugenzender met minaret van de Reyerslaan blijft het ook oorverdovend stil.

  2. Blijkbaar begint Abicht symptomen van dementie te vertonen. Niet alleen bepaalde slogans en uitroepen waren antisemitisch, heel die betoging was een grote uuting van jodenhaat die bij elke islamiet latent aanwezig is. Jodenhaat zit in de islam ingebakken. De profeet gaf het voorbeeld.

Plaats een reactie

Delen