Nederlandse politie pakt klimaatactivisten op die snelweg willen blokkeren

Illustratiebeeld. Shutterstock

Uncategorized

Politie buigt zich donderdag over handhaving buitenplan

Kristof Luypaert

Vanaf zaterdag komt het “rijk der vrijheid” wat meer in zicht. De avondklok verdwijnt en de terrassen mogen opnieuw open. Al moeten die wel stipt om 22 uur weer dicht. Meer volk op straat, betekent mogelijk ook meer werk voor de ordediensten. De politie buigt zich donderdag alleszins over de manier waarop ze de maatregelen zal handhaven, heeft Belga vernomen.

Op 8 mei treedt het zogenaamde buitenplan in werking. We mogen dan opnieuw met familie of vrienden opnieuw een frisse pint gaan drinken op een terras. De avondklok maakt vanaf dan plaats voor een samenscholingsverbod van meer dan drie personen tussen middernacht en 5 uur ’s ochtends. Ook evenementen, culturele voorstellingen en erediensten zullen buiten kunnen plaatsvinden met maximum 50 personen. Pretparken heropenen, net als georganiseerde buitenactiviteiten tot 25 personen en sportactviteiten zonder publiek.

Die versoepelingen zorgen ook voor de ordediensten voor een aantal uitdagingen, want uiteraard moet erop worden toegezien dat de regels worden nageleefd. Heel wat steden en gemeenten bereiden zich daar nu al op voor. Zo komen er in Gent camera’s voor crowdcontrol en kiest de stad Leuven voor extra patrouilles.

De Taskforce GPI, die ervoor moet zorgen dat de politiediensten alle maatregelen tegen het coronavirus op dezelfde manier toepassen, steekt donderdagvoormiddag alleszins de koppen bij mekaar om zich te buigen over de handhaving. Dat is vernomen bij Nico Paelinck, voorzitter van de Vaste Commissie van de lokale politie. De voorbije maanden controleerde de politie onder meer op het naleven van de avondklok en de regels rond buitenlandse reizen.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Kristof Luypaert (1976) is criminoloog (UGent). Als ex-politiecommissaris en onderzoeksjournalist volgt hij de thema's justitie, politie, misdaad en criminaliteit op de voet. Ook het leven in en rond de Wetstraat kent nog weinig geheimen voor hem.

Plaats een reactie

Delen