Politie en leger doorzoeken opnieuw gebied : camouflagetent gevonden

Er worden ook drones ingezet bij de zoektocht naar beroepsmilitair Jurgen Conings. Foto: Bert Van Den Broucke / Photonews

Uncategorized

Politie en leger doorzoeken opnieuw gebied : camouflagetent gevonden

Kristof Luypaert

De verschillende politiediensten en legereenheden doorzoeken een gebied met een perimeter van maar liefst 20 kilometer omtrek. Dat maakte directeur-coördinator (DirCo) Robin Minten van de federale politie Limburg donderdag tijdens een kort persmoment bekend. “We willen vooral veilig en grondig te werk gaan bij het doorzoeken van het gebied dat op sommige plaatsen moeilijk toegankelijk is door bossen, struiken en waterpartijen,” aldus Minten. Ook drones en Piranha’s, de zwaarste pantservoertuigen van Defensie, worden ingezet tijdens de speurtocht naar beroepsmilitair Jurgen Conings.

https://redactie.palnws.be/2021/05/was-de-wagen-van-conings-uitgerust-met-boobytrap-er-was-geen-enkel-risico-zegt-parketwoordvoerder-vandaag/
Lees meer over deze zaak in dit PAL PLUS artikel.

Op vragen of Conings nog aanwezig is in het Nationaal Park Hoge Kempen antwoordde de politie niet concreet. Evenmin liet men in de kaarten kijken over de tactiek van de doorzoeking en over het exact aantal ingezette manschappen. Dat aantal bedraagt naar schatting 400 manschappen. Zo’n 250 agenten en een 150-tal militairen.

Eerder vanavond bevestigde een parketwoordvoerder dat het uitgaat van “de meest plausibele piste” met name dat Conings én nog in leven is, én zich in het Nationaal Park bevindt. Maar helemaal zeker is dat uiteraard niet.

Zoekactie kost massaal veel manuren

Bij de zoektocht is nu een achtergelaten camouflagetent gevonden. Onmiddellijk verschenen in de media veronderstellingen dat het mogelijk een bivakplaats van Conings betrof.  Binnen lag een omgevallen kruk en een glazen pot. Of er echt een link is met Jürgen Conings is helemaal niet zeker. De kans bestaat ook dat het om een achtergelaten jagerstent gaat. 

Robin Minten hamerde er vooral op dat de soldaten en politiemensen veilig en grondig hun werk kunnen doen. De grote middelen worden alvast ingezet. Rond de middag maakten drie Piranha’s hun opwachting, de zwaarste voertuigen die het leger heeft.  

“De actie heeft uiteraard al wat tijd gevraagd. We hebben woensdag een snelle zoeking gedaan. Vandaag doen we een grondige zoeking. Voor ons zijn twee zaken belangrijk. We willen veilig werken en we willen grondig werken. Er zullen inderdaad heel wat vragen zijn waarom het zolang duurt, maar jullie hebben het zelf ook gezien, het is een bijzonder groot natuurpark. Het is moeilijk om daarin vlot te kunnen zoeken. We zullen de zoeking volhouden zolang als het nodig is. we zullen dus ook zorgen voor aflossingen als dat nodig is.  We zijn gisteren gestart, maar het is dan donker geworden en voor onze veiligheid en om het grondig te doen, doen we het vandaag opnieuw,” vertelt Robin Minten.

https://redactie.palnws.be/2021/05/militairen-krijgen-license-to-kill-bij-zoektocht-naar-jurgen-conings/
Klik hierboven en lees ook dit PAL NWS artikel.

“Of de verdachte zich verstopt heeft of in beweging is weten we niet”

In welke mate het gebied doorzocht is wilde Minten niet zeggen. Op dit moment is het heel moeilijk in te schatten hoelang het zal duren eer het gebied volledig nagekeken is.

“Het was eerst van belang om de perimeter in te stellen. We willen vervolgens rustig aan het hele domein doen. We willen zeker niet snel gaan. Haast en spoed is zelden goed,” aldus de DirCo die nog zei dat de politiediensten en het leger blijven doorgaan met de actie totdat het hele gebied doorzocht is.

Minten zei ook dat men op dit moment geen zekerheid heeft of Conings nog in leven is en of hij gevlucht zou zijn. Na de doorzoeking van het park gaat men afwachten wat de volgende opdracht is van het nationaal commando.

“We gaan ook pas later zien of het nodig is om tijdens de nacht verder te doen met de zoekactie. We willen zeker het hele gebied doorzoeken en we gaan zien of er al dan niet een pauze zou ingelast worden. Of de verdachte zich verstopt heeft of in beweging is weten we niet,” aldus Robin Minten.

Ook de buitenlandse pers is inmiddels massaal aanwezig om de gebeurtenissen te verslaan.

Jurgen Conings gesignaleerd op meerdere plaatsen

Intussen is Jurgen Conings op meerdere plaatsen in Vlaanderen gesignaleerd. Zo is hij onder meer in Herent gesignaleerd. Terwijl de zoektocht in Limburg volop bezig was, werd er donderdagmiddag plots veel politie opgemerkt in Herent, een deelgemeente van Leuven.

Conings zou daar gezien zijn. Aangezien viroloog Marc Van Ranst daar een loft heeft nam men het zekere voor het onzekere. Een tijdlang cirkelde er een politiehelikopter boven de omgeving. Maar het bleek om loos alarm te gaan.

De Belgische politiediensten en het leger krijgen intussen steun van onder meer Nederlandse en Duitse speciale eenheden. Voorlopig blijft de militair op de vlucht de ordediensten te slim af. In elk geval wordt hij beschouwd als vuurwapen gevaarlijk en is de toestemming “schieten om te doden” gegeven.

https://redactie.palnws.be/abonnementen/
Neem een abonnement op PAL NWS en maak zelf uw media onafhankelijk. Digitaal leest u alle artikels al vanaf 9 EURO per maand.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Kristof Luypaert (1976) is criminoloog (UGent). Als ex-politiecommissaris en onderzoeksjournalist volgt hij de thema's justitie, politie, misdaad en criminaliteit op de voet. Ook het leven in en rond de Wetstraat kent nog weinig geheimen voor hem.

9 gedachten over “Politie en leger doorzoeken opnieuw gebied : camouflagetent gevonden”

  1. Ja hoor, de Hulk moet het dan toch wel zijn… 2000 stuks munitie, een tent, gerief, etc. Wie kan dat dragen? Voorts is ‘onbekend’ wat hij aan wapens meevoert. Men zegt een pistoolmitrailleur van een modern type en een pistool, beiden van FN d’Herstal. Gezien de aanzienlijke hoeveelheid munitie kan dat alleen 9 mm parabellum kaliber zijn, anders wordt het te zwaar. Dus niet overdreven gevaarlijk voor de speciale eenheden van politie en special operations forces van leger, die geen “kogelvrije” vesten dragen, maar vesten met zakken waarin keramiek platen bestand tegen schoten van assault rifles minimaal 5.56mm NATO. Maar bevindt gezochte zich op de plek waar men zoekt? Hij heeft gevechtservaring, weet te overleven en waarschijnlijk ook hóe te vluchten. De merkwaardige omweg met de Audi was waarschijnlijk een afleiding. Iemand anders kan dat gedaan hebben. Het is weinig waarschijnlijk dat hij alleen opereert.

  2. Proficiat Jürgen Conings dat U zo snel een algemene politie training en ook legertraining op de rails zette. Nadien dan een actie in Molenbeek in Moslimwijken waar de politie bijna niet verschijnt! En de prof Van Ranst zijn sympathie voor communisme en dictatuur in de toekomst voor zichzelf zou houden en zijn ouders wat meer bezoekt in Bornem .

  3. Voortvluchtige militair zet land in rep en roer

    voor een ervaren frontsoldaat
    dreigde de degradering
    ’t verlies van zijn certificaat
    leidde tot reclassering

    als helper in het magazijn
    leek hij wel te vertrouwen
    maar in zijn getraind fighterbrein
    begon ’t virus te knauwen

    het snelvaccin porde tot zuur
    Rambo-revanche op virologen
    maar hoewel in geen bos of buurt
    één van zijn kogels heeft gefloten
    wordt nu in ‘t Wetstraat-borrel-uur
    volop met vuurpijlen geschoten

    JG
    2021-05-20

  4. De sportieve prestatie van beroepsmilitair Jurgen Conings overstijgt deze van de tv serie “Kamp Waes”. Ik sluit politieke manipulatie en manoeuvres bij de coalitie, Volkscommissaris/viroloog en Vivaldi, bij voorbaat niet uit. Het vermoeden van onschuld tot het tegendeel bewezen is, werd in deze, nu al, door de overheid flagrant geschonden. Gezien de moordplannen van de overheid, om Jurgen Conings te doden bij zijn arrestatie, zou ik hem niet verklikken moest ik hem toevallig ontmoeten. De moordplannen van de overheid (Taliban minister van Justitie en Binnenlandse Zaken) is een blaam voor de rechtstaat.

  5. Conservendozen op banden(APC) zijn de zwaarste voertuigen van ons leger!Onze Leopardtanks met hun 105mm kanon waren al inferieur aan de Russische(T-72BME,T-80,T-90,T-14).Deze zijn allemaal uitgerust met een 125mm kanon met gladde loop.De projectielen die ze afvuren werken volgens het principe van de kinetische energie en worden door middel van vleugeltjes gestabiliseerd.Daar tegenover zetten de Belgen Pandurs met het fel gecontesteerde 90mm kanon!Een Russisch projectiel dat de boeg van deze voertuigen raakt gaat er dwars doorheen.Het resultaat is dat men een car wash heeft!Bonne chance zou ik zeggen!België is een land met 11miljoen inwoners en is niet in staat om een deftig leger en politiediensten te hebben.Zelfs Luxemburg,dat net zoals ons land één van de hekkensluiters binnen de NAVO is,moet ons komen depanneren.Waarschijnlijk zijn de facturen voor de Nederlandse hulp bij het blussen van de heidebrand te Brasschaat nog niet toegekomen of de volgende is al in de maak.Zelfs de Duitsers moeten komen helpen.De laatste keer dat de Duitsers België binnentrokken was tijdens het Ardennenoffensief maar daarvoor werd niets aangerekend!Ik denk dat ze in Kremlin te Moskou al een paar flessen wodka hebben gekraakt en eens hartelijk hebben gelachen met de lamentabele toestand van ons leger.

  6. Hiervoor hebben ze tijd en manschappen genoeg, maar als krapuul Brussel plundert en afbrand zie je amper iets gebeuren, stelletje losers deze regering ja.

  7. Jurgen zit waarschijnlijk al in het Frans Vreemdelingen Legioen. Hij kan op deze tijd bij het dichtsbijzijnde rekruteringsbureau geraakt zijn. Ze zullen hem daar met open armen ontvangen.

Plaats een reactie

Delen