Positie van Marokkaans CD&V-raadslid uit Antwerpen onhoudbaar na vergelijking van Israël met Naziregime

Het CD&V districtraadslid in Deurne, Hassan Aarab. Foto: Twitter.

Uncategorized

Positie van Marokkaans CD&V-raadslid uit Antwerpen onhoudbaar na vergelijking van Israël met Naziregime

Kristof Luypaert

Het Marokkaans CD&V-districtsraadslid Hassan Aarab uit het Antwerpse district Deurne gaat opnieuw zwaar uit de bocht met een antisemitische boodschap op sociale media. Nadat hij in 2014 al schreef “dat hij begreep waarom Hitler Joden wilde uitroeien”, vergelijkt hij nu de Israëlische vlag met de nazivlag. De Joodse gemeenschap en diverse Antwerpse politici reageren afkeurend: “Bestaat er nog een meer gruwelijke vergelijking en belediging?” Uit goede bron vernam PAL NWS dat binnen CD&V de man alle krediet kwijt is en dat hij wellicht nu een tweede keer, ditmaal definitief, uit de partij zal worden gezet.

In 2014 verzoende Aarab zich nog met de Joodse gemeenschap. (Foto: Joods Actueel)

Enkele dagen terug plaatste iemand met fierheid de vlag van Israël op zijn Facebookpagina. “Iedereen die problemen heeft met deze vlag, mag zich uit mijn volgers zetten”, luidde de boodschap.

Tussen de meer dan veertigduizend likes en honderdveertigduizend opmerkingen laat ook CD&V-districtsraadslid Hassan Aarab uit Deurne zich niet onbetuigd. “Ik hou van jou vlag net als jij van deze vlag houd (sic)”, schrijft Aarab in krakkemikkig Nederlands, boven een screenshot van een Nazivlag.

“Joden of Israël op een lijn met Nazi’s zetten? Hoe kan je dat maken”

“Bestaat er nog een meer gruwelijke belediging dan dit?”, reageert Hans Knoop, woordvoerder van het Forum voor Joodse Organisaties (FJO). “Joden of Israël op één lijn zetten met Nazi’s? Bestaat er nog een combinatie die meer ondenkbaar is dan dat? Hoe kan je zoiets maken? Ik kan me niet voorstellen dat deze persoon nog een politiek mandaat mag uitvoeren in dit land. Moest het iemand van Vlaams Belang geweest zijn, had heel het land – behalve Vlaams Belang zelf dan – al meteen zijn ontslag geëist. We zullen zien wat CD&V doet, maar ik kan me niet voorstellen dat een fatsoenlijke partij zo iemand in de rangen kan houden. De bal ligt nu in het kamp van CD&V.”

CD&V Antwerpen gaat “in gesprek en zal daarna evalueren”

Antwerps CD&V-voorzitter Jan Braeckmans reageert in Het Laatste Nieuws. “Het gaat om een complexe situatie die de gemoederen hoog doet opwaaien aan alle mogelijke kanten. Het gebruik van Nazi-symbolen is not done en ik sta niet achter wat er op Facebook verschenen is. Wij gaan nu in gesprek met hem en zullen daarna evalueren en de nodige stappen ondernemen.”

On the record reageert CD&V voorlopig afkeurend. Maar off-the-record vernemen we uit onze contacten bij het Antwerpse middenveld dat Aarab deze keer een stap te ver is gegaan. “Zijn situatie is onhoudbaar. Vorige keer is hij nog naar Kazerne Dossin geweest, waar hij in tranen stond na het aanhoren van de verhalen. Maar dat waren krokodillentranen”, weet een goed geïnformeerde insider.

Aarab is niet aan zijn proefstuk toe. Ook toen in 2014, toen het conflict in Israël en Palestina herop flakkerde ging hij zwaar over de schreef met een andere antisemitische uitlagting: “Volgens mij hebben de Duitsers destijds met opzet niet alle Joden omgebracht, zodat wij nu wel beseffen waarom hij (Hitler, red.) de Joden aan het uitroeien was.”

Verzoening uit 2014 bleek niet oprecht

Vijf jaar geleden is het conflict na bemiddeling van onder meer Michael Freilich, op dat moment hoofdredacteur van Joods Actueel, nog bijgelegd. Hassan bood zijn verontschuldigingen aan.

In 2014 gooide CD&V Aarab al een keer uit de partij, precies omwille van die uitspraak. Maar na een verzoeningsprocedure tussen Aarab en de Joodse gemeenschap sloot CD&V de politicus van Marokkaanse origine opnieuw in de armen. Aarab zetelt in de districtsraad van Deurne sinds 2018.

“Je weet nooit of excuses terecht zijn, maar je moet altijd het voordeel van de twijfel gunnen”, reageert Hans Knoop vandaag. “Maar blijkbaar heeft Aarab niks geleerd en waren zijn verontschuldigingen niet oprecht.”

Michael Freilich voelt zich persoonlijk gekwetst. “Ik dacht toen dat iedereen een tweede kans verdient maar nu is het duidelijk dat hij geen haar veranderd is”, klinkt het bij Freilich. “Je mag kwaad zijn op wat er zich in het Midden-Oosten afspeelt, maar op een respectvolle manier. Niet door dergelijke laakbare uitspraken die de gemoederen enkel verder ophitsen. CD&V zal moeten bezinnen of ze zo iemand in de partij wil houden.”

Antwerpse politici reageren verontwaardigd: “

Een gelijkaardig geluid horen we bij historicus Paul Cordy (N-VA), districtsburgemeester van Antwerpen, die de uitspraken van Aarab niet kan smaken: “Compleet onbegrijpelijke uitspraken zoiets”, oordeelt Cordy.

“Zo’n vergelijking kan voor mij absoluut niet. Je kan kritiek uiten op Israël, of argumenteren dat ze internationale rechtsregels zouden schenden. Maar een vergelijking maken tussen wat er nu gebeurt en met de Holocaust, waarbij een land miljoenen mensen doelbewust heeft uitgemoord, dat kan niet. Er is op dit moment geen enkel regime ter wereld dat je kan vergelijken met Nazi-Duitsland. Wie die vergelijking maakt is meer dan te kwader trouw.”

Ook Antwerps gemeenteraadslid voor Vlaams Belang Sam Van Rooy reageert bijzonder verontwaardigd.

“Het virulente islamitische antisemitisme zit diep geworteld in de traditionele politieke partijen. Wanneer het antisemitisme niet van ‘extreemrechts’ komt maar, zoals steeds vaker, van extreemlinks of moslims, wat nu weer massaal te zien is bij anti-Israëlbetogingen in de straten van West-Europa, dan wordt dat door het establishment met de mantel der liefde bedekt.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Kristof Luypaert (1976) is criminoloog (UGent). Als ex-politiecommissaris en onderzoeksjournalist volgt hij de thema's justitie, politie, misdaad en criminaliteit op de voet. Ook het leven in en rond de Wetstraat kent nog weinig geheimen voor hem.

6 gedachten over “Positie van Marokkaans CD&V-raadslid uit Antwerpen onhoudbaar na vergelijking van Israël met Naziregime”

  1. Als je naar de lijst met aanslagen op WIKI kijkt, staan Joden in 1948 toch maar op mooie hoogte met aanslagen op Britten. Dat ze nu Palestijnen vermoorden onder het mom van ‘zelfverdediging’ maakt het niet minder erg.

  2. Niet iedereen in Vlaanderen blijft onverschillig bij het drama van het Palestijnse volk. Nu het staakt-het-vuren er is maakt minister van Ontwikkelingssamenwerking Meryame Kitir (Vooruit) 8 miljoen euro vrij om zo snel mogelijk humanitaire hulp ter plaatse te krijgen in Gaza, laat ze vrijdagavond weten. Dat geld gaat naar het humanitair VN-fonds in Palestina, zodat de organisaties ter plaatse er meteen gebruik van kunnen maken.

Plaats een reactie

Delen