PostNL. Foto Shutterstock

PostNL. Foto Shutterstock

Uncategorized

PostNL en GLS vervolgd voor sociale fraude

Wijnand Meeus

De Nederlandse postbedrijven PostNL en GLS worden vervolgd door de correctionele rechtbank omdat hun pakjesbezorgers op structurele wijze sociale fraude zouden plegen. Dat meldt De Tijd zaterdag.

Beide bedrijven werden samen met enkele onderaannemers gedagvaard voor de correctionele rechtbank. Volgens het Mechelse arbeidsauditoriaat zijn er voldoende aanwijzingen van structurele fraude. Hierdoor zou er sprake zijn van slechte arbeidsomstandigheden voor de chauffeurs die de pakjes rondbrengen. Lange werkdagen, weinig respect voor de coronamaatregelen en onderbetaling van het personeel.

In februari werd al bekend dat ook de Bijzondere Belastingsinspectie (BBI) onderzoek voert naar de onderaannemers die voor PostNL pakjes bezorgen in België en geen btw of belastingen betalen. Zo werden er namen van bedrijven ontdekt die al failliet werden verklaard maar toch nog als erkende onderaannemers pakjes bezorgden.

BPost werd door het arbeidsauditoriaat uitgenodigd voor verhoor als mogelijk benadeelde partij. Op vrijdag 21 mei volgt een themazitting over de sociale fraude.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wijnand Meeus is een scout in hart en nieren met een grote passie voor recht. Voor PAL NWS volgt hij mee justitie en binnenlandse politiek.

2 gedachten over “PostNL en GLS vervolgd voor sociale fraude”

  1. De sector is zo rot als t maar kan .Maar zo lang wij pakjes blijven bestellen , die aan een spotprijs het uur voor we ze bestellen moeten geleverd zijn , zullen deze wantoestanden voortduren . Een mogelijke oplossing kan zijn , dat bij het toekennen ( en terug intrekken als sanctie ) , het criterium correcte arbeidsvoorwaarden , en een ondernemingsplan dat ook voor de zaakvoerder aanvaardbare arbeidsvoorwaarden mogelijk maakt , te eisen . Een tweede stap in de goede richting , is het invoeren van rij en rusttijden voor alle vervoersvormen , waarbij het leveren zelf geen onderbreking van de rijtijd meer is . En vooral : iedere chauffeur op Belgisch grondgebied moet aan deze regels onderworpen worden .

  2. Wanneer ik ’s avonds om 21hr00 tijdens de wandeling met mijn hond nog iemand van PostNl pakjes zie rondrijden dan maak ik mij toch ook bedenkingen!Trouwens veel van die chauffeurs zijn van vreemde origine,werken voor een karig loon en worden uitgebuit!Ik zie ook veel oude aftandse witte camionettes rondrijden waarvan de chauffeurs meestal zwart zijn en ook lange uren kloppen.Dikwijls zijn ze verplicht om als zelfstandige te werken door een aandeel te kopen.

Plaats een reactie

Delen