Premier Alexander De Croo. Foto Photonews;

Premier Alexander De Croo. Foto Photonews;

Uncategorized

Premier De Croo tijdens debat over vrije meningsuiting: “Haatspraak is geen mening”

/

Een hevig parlementair debat over de vrije meningsuiting vandaag naar aanleiding van het Voorpost-vonnis. Premier Alexander De Croo (Open Vld) haalde daarbij uit naar Vlaams Belang en N-VA, nadat zij kritische vragen hadden gesteld aan de premier. “Haat is geen mening. Dit gaat over zaken die strafbaar zijn in dit land”, zei hij onder meer in een verhitte discussie met beide partijen.

Nadat vier leden van het nationalistische Voorpost woensdag veroordeeld werden tot zes maanden cel omdat ze een spandoek met ‘Stop islamisering’ droegen, stond het thema vrije meningsuiting bovenaan de agenda van de plenaire vergadering in het parlement. N-VA en Vlaams Belang voelden de premier daarover aan de tand, die reageerde met een uithaal richting beide partijen.

“Soms zegt zwijgen meer dan spreken. Dat was vorige week zeer, zeer duidelijk”, zo richtte hij zich tot Vlaams Belang na een tussenkomst van fractieleidster Barbara Pas.. “Het is goed dat we het erover kunnen hebben. Haatspraak is geen mening, haatspraak in ons land is strafbaar. En laten we de twee niet met elkaar vermengen.”

Vervolgens beantwoordde hij de vragen van N-VA-fractieleider Peter De Roover, die vroeg naar het initiatief van de regering om aanzetten tot haat en geweld op sociale media voor de correctionele rechtbank te brengen. “Waar het over gaat, is ervoor zorgen dat het niet straffeloos is”, aldus De Croo. “Het initiatief van Van Quickenborne gaat niet over het uitbreiden van strafrecht of het inperken van vrije meningsuiting. Het is ervoor zorgen dat wat vandaag in de wet staat ook toegepast wordt. Meneer De Roover, deze regering wil geen enkele stap zetten op het gebied van inperken van de vrije meningsuiting, in tegenstelling tot iets dat u zelf gezegd hebt in 2016.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




14 gedachten over “Premier De Croo tijdens debat over vrije meningsuiting: “Haatspraak is geen mening””

  1. Waarom nu pas het debat over haatspraak voeren? Tienduizenden spuien dagelijks haat tegenover “ongelovigen”, joden, onze maatschappij, onze vrouwen…ze gaan er zelfs voor gaan moorden in het buitenland en er wordt jaren niets aan gedaan. Vivaldi verloor de verkiezingen en zocht zijn uitleg in “sociale media” die nu plots aan banden moet gelegd worden omwille van “haatspraak”. Zover gaat men dat het liken van een post op VB of NVA al aanleiding kan geven tot classificatie van u als extreem rechts. Het volgende wordt een plotse belasting controle, bizarre overtredingen van uw wagen, een geweigerde omgevingsvergunning, een versnelde installatie van een digitale meter…zover zijn onze politici afgegleden om hun postjes te behouden.

  2. dus,als ik zeg dat ik mijn ex-vrouw of haar moeder zeg dat ik die haat,hartsgrondig haat,dan ben ik strafbaar.Ik haat de croo,lachebekje,quickie-stickie,imam-somers en het voltallige smurfen clubje,oh ja,ik mag brill-crème smurf dewael niet vergeten.Ga ik nu de gevangenis in?Beria is terug van weggeweest.

  3. Haatspraak is geen mening? Zwijg, onnozele dweil! ‘Haat’ is een gevoelen, met ‘spraak’ wordt een mening geuit. Haatspraak is dus het uiten van een mening over een gevoelen. Ga nog wat paardrijden, sukkel, en verdwijn in de natuur!

  4. Haatspraak is geen mening. Tenzij als het verwijten zijn uit de mond van hun Toscaanse luxeboer. Die mag het zich veroorloven mensen te verwijten voor mestkevers.

  5. Ik HAAT dweil De Croo, ik HAAT haatzaaier Somers, tweezak Lachaert en zweetzak Van Quickenborn, ik HAAT Vrhfstdt en de hele OpenVLD, ik HAAT communist Van Ranst en activistische rechters, ik HAAT de islam, links, diversiteit, inclusiviteit, feministen, woke en poco, ik HAAT het opiniedelict.. Ik STEUN de vrije meningsuiting, Voorpost, Luc Vermeulen, Tom Van Grieken, Jurgen Ceder en Jürgen Conings. Met plezier wacht ik nu mijn proces af.

  6. Nee nee, zo werkt het niet. Alleen rechtse aanslagen hebben verband met een ideologie. Bij de islam is dit per definitie niet mogelijk want die predikt alleen vrede’ .
    Als iedereen moslim is, is iedereen blij en gelukkig.

Plaats een reactie

Delen