May 15, 2021 - Tehran, Iran: Ebrahim Raisi, Chief Justice of Iran, is giving a speech after being registered to run in the upcoming presidential election in Tehran, Iran. A council overseen by the country's supreme leader Ali Khamenei will ultimately determine which hopefuls can run in the June 18 poll. (Arash Khamooshi / Polaris) ! only BELGIUM ! *** local caption *** 07130531

Uncategorized

Presidentskandidaat Iran was betrokken als rechter ‘commissie des doods’ van 1988

Sonja Dahlmans

Presidentskandidaat en momenteel hoofd van de rechterlijke macht in Iran, Ebrahim Raisi, was een van de rechters die in 1988 verantwoordelijk was voor de vervolging van politieke tegenstanders.

Naar schatting werden destijds 30.000 politieke gevangenen afgeslacht in opdracht van het regime. Dit was nadat er een fatwa was uitgesproken door Khomeini. De uitspraak luidde: “Allen die overal door het land gevangen zitten en de oppositiegroep de People’s Mojahedin Organization of Iran (PMOI/MEK) steunen voeren oorlog tegen Allah en zijn veroordeeld tot executie.” Hij verordende ook dat de mensen die de leiding kregen over deze doodcommissies geen enkel mededogen moesten tonen. Zij moesten niet twijfelen en vol van haat en woede blijven.

Er waren destijds in totaal 70 van dergelijke commissies, elk voorgezeten door een sharia-rechter. Een van deze religieuze rechters wil nu dus president van het land worden. Ook de huidige minister van justitie, Alireza Avaie, was hierbij betrokken in de provincie Khuzestan.

Christelijke bekeerling Zaman Saheb Fadaie kreeg onder Raisi’s bewind 80 zweepslagen omdat hij communiewijn had gedronken. Wijn drinken is volgens sharia verboden voor moslims, christenen mogen het wel drinken. De islamitische wet afvalligheid accepteert niet, er staat in het uiterste geval, zelfs de doodstraf op. Voor bekeerlingen tot het christendom is dit een probleem, zij worden nog altijd als moslim behandeld en gestraft wanneer zij bijvoorbeeld wijn drinken. Het alternatief is echter dat wanneer men geregistreerd staat als christen bekeerling, de straf nog veel ernstiger kan zijn.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Sonja Dahlmans (°1968) is een Nederlandse theologe gespecialiseerd in oosters-orthodox christendom. Ze werkt momenteel een master islamitische theologie af aan de Melbourne School of Theology.

2 gedachten over “Presidentskandidaat Iran was betrokken als rechter ‘commissie des doods’ van 1988”

  1. Godsdienst is opium voor het volk (Karl Marx). Mag ik dan de conclusie trekken dat de overheid opium verslaafden sponsort via overheidssubsidies aan bedienaars van religies. Met dank aan Napoleon Bonaparte voor het creëren van een precedent. De beschuldigingen aan het adres van Iran zijn niet mals. Werd de problematiek van de sharia al in de UNO behandeld en wat was de conclusie en gevolg?

Plaats een reactie

Delen