De universiteit van Princeton. Foto Shutterstock

De universiteit van Princeton. Foto Shutterstock

Cultuuroorlog

Princeton bestrijdt “institutioneel racisme”: Latijn en Grieks niet langer verplicht in opleiding klassieke studies

Simon Segers

Studenten aan de Universiteit van Princeton in de Amerikaanse staat New Jersey hoeven voortaan niet langer Grieks of Latijn studeren. Het faculteitsbestuur wil op die manier een “meer eerlijke en inclusieve opleiding” aanbieden.

De faculteit laat er in een geschreven verklaring geen twijfel over bestaan dat de groei van de Black Lives Matter-beweging het afgelopen jaar de aanleiding vormt voor de hervormingen. Tot op heden dienden studenten klassieke studies het vak Grieks of Latijn op te nemen en daarvoor reeds een zeker niveau te hebben in de taal. Professor klassieke studies Josh Billings licht toe: “We denken dat nieuwe perspectieven het vakgebied beter zullen maken. Door studenten aan te trekken die mogelijk geen klassieke talen in het middelbaar hebben gevolgd en voorheen nog geen blootstelling hebben gehad aan Grieks en Latijn. We denken dat deze studenten het vakgebied tot een meer levende, intellectuele gemeenschap zullen vormen.”

Institutioneel racisme

De faculteit is ook van mening dat hun eigen geschiedenis problematisch is. “De geschiedenis van ons eigen departement getuigt dat klassieke studies deel uitmaken van de lange koers van ‘institutioneel racisme'”, aldus de verklaring op de website van de universiteit. De faculteit stelt bijvoorbeeld dat de universiteitsgebouwen vernoemd zijn naar Moses Taylor Pyne, een filantroop wiens voorouders slaven bezaten. In de directe omgeving staat een beeld van de 18e eeuwse Amerikaanse president John Witherspoon, die een slavenhouder was. Ook dit is een doorn in het oog van de faculteit.

Vier verschillende personen zetelen in het gelijkheidscommissie van de faculteit klassieke studies. “De acties die we ondernemen om gelijkheid en inclusie te promoten zullen niet voldoende zijn om leden van onze gemeenschap van discriminatie en de effecten van ‘institutioneel racisme’ te behoeden. Het gaat voornamelijk om anti-zwart racisme. Wij veroordelen met nadruk dit racisme dat ons vakgebied ontoegankelijk heeft gemaakt voor zwarte en niet-zwarte, geleerde kleurlingen. Wij steunen Black Lives matter.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Simon heeft een brede interesse voor politiek en cultuur. Hij is ook gepassioneerd door wetenschap en luchtvaart.

9 gedachten over “Princeton bestrijdt “institutioneel racisme”: Latijn en Grieks niet langer verplicht in opleiding klassieke studies”

  1. Hoe komt het toch dat Japanners en Chinezen uitmuntende violisten en pianisten leveren gebeiteld in onze klassieke muziek? Dat Koreanen uitmuntende auto’s fabriceren? Dat westerlingen oosterse filosofieën bestuderen? Als ik daarop antwoord word ik een rabiate racist. Of niet?

  2. Groen wil dat ze op de leeftijd van 16 jaar mogen kiezen.Ok,maar dan moeten diegenen die minderjarig zijn en tot zulke daden in staat zijn onmiddellijk als volwassenen worden berecht!

Plaats een reactie

Delen